МАФи: ніщо не буває більш постійним, ніж тимчасове


Від самого початку передбачені як тимчасові споруди МАФи стали більше, ніж постійними. Практично кожен другий мешканець міста має в себе під вікнами не тимчасовий кіоск, а тривало скандальний. Тож МАФи увійшли до п’ятірки найбільших проблем міського життя.

 

Кількість нових МАФів у місті постійно збільшується, і це одне з болючих питань не тільки Івано-Франківська, але й інших міст. Давайте розберемося, що з цим можна зробити.

 

Передусім, торгові МАФи – це некрасиво. Це візуальний шум, бородавки на тілі вулиці. Засилля кіосками перетворює і старовинні містечка, і надсучасні мегаполіси на базар.

 

МАФи створюють відчуття ринку там, де його нема. Крім того, в більшості випадків заважають руху пішоходів та крадуть простір. Особливо винахідливі підприємці примудрилися оформити на кіоски право власності (хоча це абсурд, бо МАФ за своєю суттю – споруда тимчасова). А ще – жахливі умови праці, відсутність нормальної каналізації та зимовий холод з літньою спекою.

 

У нелегальному кіоску, зазвичай, продають нелегальні товари. Це точка збуту незаконної контрафактної продукції та недобросовісна конкуренція для торговельних мереж, які знаходяться поруч, є великими платниками податків, мусять і людей офіційно оформляти, і гідні умови праці підтримувати. З економічного погляду, кіоски – це крок назад у розвитку торгівлі. Тобто для міста МАФи – хвороба, що приносить значно більше шкоди, ніж користі.

 

Як, на мою думку, треба діяти:


• політика міста має бути відкритою і прогнозованою, тому треба оголосити стратегічний курс на викорінення МАФів і поступово та неухильно його впроваджувати;


• дозволи новим МАФам видавати виключно там, де це передбачено згідно проекту вулиці, і для наявності МАФу є обґрунтування. Проектантам ж треба передбачати вуличну комерцію і підлаштовувати під них інфраструктуру;


• існуючі незаконні МАФи мають бути демонтовані;


• існуючі законні МАФи мають допрацювати термін згідно дозволів;


• треба створити карту з зонами, де МАФи є більше чи менше бажаними, а також вільні від МАФів зони. Наприклад в центрі міста МАФи є небажаними, а от на околицях, далеко від магазинів – бажаними;


• в залежності від зони знаходження МАФу, встановлювати суму платежу за розміщення МАФу. В небажаних зонах платежі зробити великими, встановити графік їх постійного росту і строго його дотримуватись. В бажаних місцях – зменшити. Також має бути коефіцієнт, що залежить від типу бізнесу – ремонт взуття має платити менше ніж мережевий продавець ковбаси. Всі зміни мають відбуватись за формулою і автоматично, щоб не було можливості для зловживань.

 

Таким чином, ми створимо прогнозоване середовище для власників МАФів. Всі знатимуть свої перспективи і реагуватимуть відповідно них: хтось перенесе свій бізнес не перші поверхи прилеглих будинків, хтось перевезе МАФ на околицю, де він покращить життя місцевих мешканців (адже до торгової точки буде ближче), а хтось, чий бізнес є популярним у місцевих мешканців, зможе платити збільшену вартість, чим наповнюватиме місцевий бюджет.

 

Так зможемо уникнути «кіоскового Шанхаю» в Івано-Франківську і зробити місто більш привабливим, затишним та комфортним. А підприємці матимуть чіткі і прогнозовані правила гри.

 

Віталій Пасенюк