Газовики на Прикарпатті перевірили 1 400 багатоповерхівок, всюди витоки


Фахівці Івано-Франківської філії “Газмережі” перевірили внутрішньобудинкові системи газопостачання у майже 1 400 багатоповерхівках. Всюди виявили й усунули витоки.

 

Перевірка тривала з квітня поточного року. За цей час усунули 5 500 витоків газу. Антирекорд зафіксували у п’ятиповерховому будинку в Калуші – 67 витоків, повідомляють у пресслужбі філії “Газмережі”.

 

“Це наслідок того, що далеко не всі ОСББ чи управляючі компанії відповідально ставились до безпеки своїх мешканців і перевірки системи газопостачання”, – кажуть газовики.

 

Щоб виправити ситуацію, Міністерство енергетики України торік видало наказ, згідно з яким фахівців “Газмережі” зобов’язали обстежувати газопроводи на щільність і герметичність в багатоповерхових будинках.

 

Роботи включають випробування системи на щільність, перевірку на герметичність з’єднань, усунення виявлених витоків газу.

 

“Витоки газу – це пряма загроза безпеці людей. Їх не можна ігнорувати. Якщо вчасно не усунути витік газу, він може призвести до надзвичайної ситуації. Тому технічне обслуговування – це передусім безпека людей та стабільне газопостачання”, – говорить начальник відділу технічного обслуговування Івано-Франківської філії “Газмережі” Богдан Дубницький.

 

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання здійснюється на підставі типового договору, затвердженого державним регулятором — НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – ред.).

 

Проводиться один раз на 5 років у будинках, де газові мережі експлуатуються менш ніж 25 років, та раз на 3 роки, якщо мережам будинку — понад 25 років. Відповідно оплата нараховується лише один раз на 3 або 5 років.

Оплата проводиться після виконання робіт з коштів ОСББ, управляючої компанії або кожним споживачем газу за індивідуальними квитанціями. Цього місяця мешканцям будинків, у яких провели технічне обслуговування, надійдуть разові рахунки за проведені послуги.

 

Проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання може будь-яка організація, яка має дозвіл на проведення таких робіт і кваліфікованих фахівців. Але у такому випадку впродовж 15 днів із моменту підписання угоди з іншою компанією уповноважена особа має повідомити про це філію “Газмережі”, що здійснює їй розподіл газу, та розірвати угоду, укладену за замовчуванням.

 

Якщо цього не зробити – то роботи проводитиме Оператор ГРМ як надавач послуги останньої надії. На Прикарпатті – це Івано-Франківська філія “Газмережі”.