Для ВПО: що відомо про будівництво соціального житла в Івано-Франківській громаді


Кожен восьмий житель територіальної Івано-Франківської громади — це внутрішньо переміщена людина. Тому важливо забезпечити переселенців повноцінним соціальним житлом.

 

Як розповіла перша заступниця міського голови Вікторія Сусаніна, місто надіслало договір — погодження для партнерів НЕФКО, кошти в сумі 9,5 мільйонів підтвердили, передає Фіртка.

 

"Після всіх перемовин розпочинатимуть будівництво житла. Технічні умови нами одержані, геологія зроблена, тобто ми на стадії підписання документів, бо без договору ми нічого не зможемо робити".

 

Щодо мешканців, то, за словами посадовиці, влада з ними наразі в стадії листування.

 

"Втім, паралельно робимо ту роботу, яку необхідно робити з нашими донорами, — підтвердження коштів, надання виписок.

Хочу нагадати, що у нас закладено співфінансування у бюджеті 20 мільйонів гривень, тому ми маємо зробити єдиність мережі та проведення газу.

Але найголовніше, щоб ми підписали договір", — зазначила заступниця очільника міста.

 

Нагадаємо, Івано-Франківська громада стала прихистком для понад 41 000 внутрішньо переміщених осіб, які були змушені через війну залишити свої домівки.

 

Міський голова Руслан Марцінків напередодні повідомляв, що щодо будівництва соціального житла для ВПО проводив громадські слухання.

 

"Я проводив громадські слухання: багато чого почув, але насправді головна причина, чому мешканці міста виступають проти — бо вони банально не хочуть. Однак, це далеко від житлової забудови, й мені здається, що це навіть оживить той район.

Поки що є розуміння в Європейського Союзу, щоб виділяти ці кошти. Хочу відверто сказати, як і жителям села Микитинці, так і Хриплина направили відповідні міжнародні листи.

У Європі дивуються, що ми доходимо до таких проблем розв'язання житлових питань. Крім того, можливість проживання будуть надавати саме ВПО, які є військовими, та їхнім родинам.

Ті самі льотчики, багато є ВПО, їхні сім'ї проживають в гуртожитках, а тут мали б можливість житла. Ми працюємо, спілкуємось, розуміємо, що є різні думки.

Хибне мислення, що люди, які приїхали із центру чи сходу України — не патріоти. Багато хлопців є, які воюють і які є справжніми патріотами", — поділився очільник громади.