Будинок-привид: як на Шевченка занепадає 140-літня пам’ятка архітектури. ФОТО


Старовинна будівля, розташовану на розі вулиць Шевченка (колишня назва – Липова) і Гординського (Гіллера), була збудована ще у 1840-х роках. Ця кам’яниця вистояла у “мармулядовій пожежі” та “пережила” дві світові війни. А першим її власником був шкільний вчитель Л. Преєр. Після смерті учителя, його нащадки кам’яницю продали місту, і тут були серйозні установи.

 

На першому поверсі був штаб “Ландверу” – це полк крайової оборони, а на другому – чоловіча школа. Пізніше ця школа отримала ім’я – школа Чадського. Зокрема, в ній навчався відомий польський поет, сатирик, автор сценічного мистецтва, літературний перекладач Горацій Сафрін.

 

 

 

У післявоєнні роки в будинку на вулиці Шевченка,32 було училище, згодом розмістився один з корпусів педінституту, а в 1966 році в педагогічному інституті було відкрито музично-педагогічний факультет. На самому початку 80-х років минулого століття музично-педагогічний факультет перенесли в іншу будову на тій же вулиці Шевченка, а в будинку на певний час «оселився» щойностворений художньо-графічний факультет.

 

Після того, як худ-граф перенесли в будівлю на вулиці Мазепи, будинок 32 на вулиці Шевченка використовували під різноманітні потреби. Цікаво, що тут навіть розташовувався гуртожиток для викладачів, а також склад старих меблів. Але останні десятиріччя будинок, який, до слова, є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення (рішення облвиконкому від 26 травня 1981 року), стоїть закинутим. Відтак, його доля напряму залежить від університету, на балансі якого він й перебуває.

 

 

 

Передаварійний стан та загроза обвалів

 

Минулого року з’явилася інформація про те, прийняте рішення про відчуження та недоцільність утримання споруди через її вкрай незадовільний стан. Зокрема, таку думку у Facebook висловив франківець Мирон Дмитрик. Натомість ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда повідомив “Галці“, що приміщення дійсно знаходиться в передаварійному стані.

 

“Відповідно до експертного висновку щодо технічного стану та умов експлуатації будинку навчального корпусу ПНУ ім. В.Стефаника на вулиці Шевченка, 32 в Івано-Франківську, будівля, внаслідок експлуатації більше 100 років, знаходиться в передаварійному стані та не відповідає вимогам експлуатаційної міцності та надійності. Несучі конструкції втратили свою міцність, значна частина (більше 40%) має дефекти і пошкодження, у тому числі і категорії А – дефекти і пошкодження особливо відповідальних елементів і з’єднань, які становлять безпосередньо небезпеку, що призводить до загального руйнування та аварій”, – йдеться у повідомленні.

 

Загальний стан будівлі – вкрай незадовільний, існує загроза обвалів.

 

“Враховуючи вищенаведене та на виконання протокольного рішення Кабміну від 12 жовтня 2019 року Управління з питань державного майна та підприємств університетом подано інформацію до Управління з питань державного майна та підприємств МОН України щодо переліку об’єктів, про які прийнято рішення про відчуження та недоцільність утримання об’єкта держмайна, а саме будівлі на Шевченка, 32”.

 

У зв’язку із вказаним, проєктно-кошторисна документація на проведення ремонту цієї будівлі не виготовлялася.

 

 

 

У пошуку коштів та інвесторів

 

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку Прикарпатського університету Ярослав Шинкарук розповідає, що першу технічну експертизу приміщення провели у 2005-му році. У 2014-му була повторна.

 

У будні за будинком наглядає Тетяна Кирилюк на громадських засадах. Жінка працювала, коли у цих стінах, на площі 1 224 квадратні метри одночасно займалося 250 людей. Потім, пригадує, як у будинку відключили світло, газ і воду. Також у ньому було пічне опалення, а використовувати його у закладах освіти заборонено.

 

“За ці роки я спостерігаю, що значних таких зрушень у тому, щоб погіршувався стан будівлі, немає, але все одно вітер, вода, підземні води – оці стихії, які в нас є, – вони роблять свою справу, і воно сиплеться, з фундаменту піднімається вода, іде сирість – відповідно порушує всю систему будівлі“, – каже Тетяна Кирилюк.

 

Наразі триває пошук інвесторів, щоб зберегти пам’ятку. Про це “Суспільному” розповів проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ярослав Шинкарук.

 

 

 

За висновком, підвал і покрівля – у незадовільному стані, сходи, підлога та стіни –аварійні. Каже, що сьогодні приміщень для навчання студентів не бракує, але, якщо знайдуть інвестора, який погодиться дати гроші на ремонт будівлі із збереженням пам’ятки архітектури, тут могли б влаштувати, до прикладу, будинок науки.

 

“Загалом є 9,5 сотих землі, із них 2,5 мають спеціальні обмеження, що там проходить каналізаційна мережа і мережа водопостачання Івано-Франківська, і все це у сукупності проводить до якихось перепон, що ми не можемо на сьогодні вишукати кошти чи знайти якогось інвестора“, – пояснює Ярослав Шинкарук.

 

Щодо відчуження цього будинку, то за словами Ярослава Шинкарука, у міністерстві освіти, яке є його власником, про це не йдеться. Водночас, розповідає, що минулого року працівники міністерства збирали інформацію про об’єкти, які недоцільно використовувати.

 

Чи є шляхи порятунку?

 

Відповідно до розпорядження обласного виконавчого комітету, цей будинок є пам’яткою архітектури з 1981-го року. Начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак розповідає, що зверталися до університету з проханням-вимогою провести комплекс реставраційних робіт, зокрема, фасаду приміщення на Шевченка, 32, проте відповіді так і не отримали.

 

 

 

Володимир Ідак каже, що процеси навколо цієї пам’ятки будуть контролювати, щоб зберегти будівлю в належному стані, незалежно від форми власності.

 

“Обов’язково новий власник повинен укласти охоронний договір на утримання пам’ятки у належному стані, зробити проєктно-реставраційну документацію з усіма супровідними документами, з усіма актами огляду технічного стану, дефектними актами, актами втрат і тому подібне. Скласти реставраційне завдання і виготовити документацію на реставрацію об’єкта під ту функцію, яка буде визначена“, – розказує Володимир Ідак.

ПІК