7 маловідомих місць на Івано-Франківщині, які варто відвідати (Фото)

Івано-Франківська область невелика за площею, але багата на цікаві місця про які мало хто знає.

Більшість людей які прагнуть кудись поїхати частіше за все надають перевагу мандрівкам ближче до моря, або подорожам європейськими столицями. Але мало хто знає про цікавинки своєї області. Команда Побудовано в Івано-Франківську підготувала перелік маловідомих місьць Прикарпаття яі обов’язково треба відвідати.

Село Пнів на березі річки Бистриця-Надвірнянська відоме з 1482 р. За сторіччя вихідці з Угорщини Куропатви на обриві річкової тераси побудували один із найбільших на Прикарпатті замок-фортецю.  Вінпобудований у формі неправильного п’ятикутника, в центрі якого розташовувався житловий палац Куропатвів. Товщина стін має півтори метри. 

У XVII ст. Пнівська фортеця зазнавала частих нападів і руйнувань, але завжди відновлювалася, проте незабаром втратила значення і перетворилась в руїну. Спроби реставрації робилися і в XIX, і в XX ст., але поки безуспішно. В даний час сюди доступ вільний. 

 пнів

Місто короля Данила Галицького дало назву цілому регіонові України - Галичині. Власне тут був один із наймогутніших осередків нашої державності. Тут споруджували білокам’яні храми, подібних до яких не було у всьому світі, тут працювали славнозвісні галицькі зодчі та майстри ювеліри.

Найвідоміша споруда - Галицький замок який був збудований в середині  XIV століття.  За всю свою історію його кілька разів брали штурмом. З роками Галицька фортеця поступово втратила своє стратегічне значення. У 1767 році вцілілі укріплення були остаточно розібрані, а матеріал використали для будівництва міста біля пристані. Решта руїн височіла над Галичем аж до початку XX століття. У наші дні Галицький замок охороняється державою. Ведуться активні реставраційні роботи, заплановано відновити вцілілі частини фортеці, південно-західну вежу і храм Святої Катерини.



Більшість пам’яток археології, архітектури та історії літописної столиці знаходяться в с.Крилос. 



Місто в якому знаходиться одна з найвищих ратуш в Україні, теж належить до Івано-Франківської області - це Снятин. Будівництво цієї унікальної споруди розпочалося в 1861 році і тривало майже 40 років. Її башта сягає 50 метрів. Зараз використовується тільки перший поверх споруди - під контори і магазинчики. 

Заснували Снятин як фортецю з метою охорони торгового шляху до соляних місць і для служіння опорним пунктом князівським дружинам, та до наших часів, на жаль, жодних оборонних споруд тут не збереглося.

Снятин

Місце природних див та чернечих подвигів - Манява. За переказом, тут у 1240 році під час монголо-татарської навали осіли монахи Києво-Печерської Лаври. У 1606 р. вихованець Святого Афону Йов Княгиницький з Тисмениці заснував тут православний скит – монастир з суворим статутом. Манявський Скит був впливовою обителлю – його називали українським Афоном.  Поряд зі Скитом розташований один з найвищих у Карпатах Манявський водоспад, заввишки 20 м.



Найвище село в Україні - Дземброня Верховинського району Івано-Франківської області. У села дуже давня та багата історія, і його мешканці досі свято шанують звичаї і традиції своїх предків, тому потрапити сюди — це ніби побувати в далекому минулому, та тільки не музейно-формальному, а такому, яке живе своїм справжнім життям.

Ці красиві місця не раз служили джерелом натхнення для різних діячів мистецтва: від Лесі Українки, яка приїжджала сюди писати, до Сергія Параджанова, який зняв «Тіні забутих предків».



На території Івано-Франківської області пролягає верхня ділянка Дністровського каньйону від с. Нижнів Тлумацького району до околиць с. Городниця Городенківського району. каньойн простягається від гирла Золотої Липи до гирла Збруча течією Дністра має довжину близько 250 кілометрів. Загалом на території каньйону – близько 100 пам'яток природи. Тут збереглися унікальні зразки відслонень гірських порід. 

Десятки гектарів занедбаної землі на території приміського села Крихівці за кілька років перетворилися на повноцінне, самодостатнє містечко Калинова слобода.

Тут зуміли зберегли тутешню природу і геніально вписалися в існуючий ландшафт. Облаштування території довкола житлових будинків, а самі будинки, нагадують заможні райони міст Західної Європи. Тут ти забуваєш, що Калинова слобода – це Івано-Франківськ, а не Женева чи, скажімо, Магдебург.

Через усю територію Калинової слободи протікає невелика річка, яка живить водою декілька менших озер. Береги водойм не змінювали, а укріпили бетонними блоками. Озера, ставки і струмок постійно доглядають – раз на квартал їх чистять, а при потребі ще й зарибнюють.  Крім риби, тут водяться також качки та ондатри.

Читайте також: Містечко «Калинова слобода» - частинка Європи в Івано-Франківську





Вікторія Гончаренко