Юристи висловилися щодо отримання українцями "будівельної амністії"

Масового звернення українців для отримання так званої “будівельної амністії” – обстеження та прийняття в експлуатацію самобудів класу СС1, побудованих до 2015 року, – не буде, вважають юристи.

Старший юрист юридичної фірми DLA Piper Ukraine Олег Мільченко, посилаючись на дані Державної архітектурно-будівельної інспекції, припустив, що запущеною у вересні поточного року “будівельною амністією” скористається близько 3-4 тис. чол.

 

При цьому юрист зазначив, що “амністія” поширюється лише на випадки будівництва без дозвільної документації, але при цьому мається на увазі, що земельна ділянка відведена.

 

“Держава не бажає вирішувати проблеми у сфері земельних правовідносин через будівельне законодавство. Якщо проблеми із землею у власників самовільно побудованих споруд не були вирішені і земля не відведена, як передбачено законодавством, то скористатися “будівельною амністією” буде неможливо”, – сказав він.

 

О. Мільченко прогнозує, що частка приватного сектору буде переважною, а частка бізнесу, найімовірніше, буде обмежена підприємцями і малими фермерськими господарствами, враховуючи, що споруди сільськогосподарського призначення підпадають під “амністію”.

 

Коментуючи перспективи того, що бізнес буде вдаватися до “будівельної амністії” для узаконення комерційних об’єктів, юрист зазначив: “Мова може йти хіба що про малий фермерський бізнес”.

 

Тим не менш, О. Мільченко припускає: оскільки незаконно побудовані комерційні об’єкти іноді успішно легалізуються через судову систему, “поширення “амністії” на комерційні об’єкти могло б “розморозити” комерційні проекти, в яких будівництво велося з порушеннями”.

 

Коментуючи можливість протиправного застосування “будівельної амністії”, юрист зазначив, що вірогідним варіантом зловживання бачиться “амністування” об’єкта з більш високим класом наслідків, ніж СС1.

 

У свою чергу, старший юрист юридичної фірми “Астерс” Роман Дробоцькій зазначив, що нововведення “будамністії” 2018 року, зокрема, щодо виключення з переліку об’єктів, які раніше підлягали амністії, громадських будинків I-II категорій складності, а також вимоги про відповідність збудованого об’єкта цільовим призначенням земельної ділянки, створять інструменти для протиправного застосування “будівельної амністії” в майбутньому.

 

За матеріалами Інтерфакс-Україна