В Архбудконтролі готуються до «будівельної амністії»

У рамках колегії Управління містобудування та архітектури Департаменту будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА обговорили питання «будівельної амністії» 2018 року.

Захід проходив під керівництвом головного архітектора області Миколи Дорошенка та за участі головних архітекторів районів і міст обласного підпорядкування, представників Управління Держархбудінспекції в Івано-Франківській області та інших учасників містобудівного процесу регіону.

 

Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 03 липня 2018 року № 158 затвердив порядок проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію самобудів.

 

Серед них – приватні, садові та дачні будинки, господарських будівлі, споруди сільськогосподарського призначення з незначним класом наслідків (СС1), збудовані на земельних ділянках відповідно до цільового призначення.

 

«Зараз одним з головних питань є ознайомлення громадян на місцях з прийнятим документом, зокрема, надання роз’яснень щодо його застосування», - зазначила працівник Управління ДАБІ на Івано-Франківщині Павлина Бернадин.

 

Для легалізації самочинно збудованої нерухомості необхідні такі документи:

1. заява про прийняття об’єкта в експлуатацію (у разі наявності співвласників земельної ділянки/зазначеного об’єкта, вони її також підписують),

2. один примірник заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації,

3. звіт про проведення технічного обстеження (крім випадків, передбачених пунктом 5 розділу ІІ Порядку),

4. засвідчені в установленому порядку копії:

4.1документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об’єкт;

4.2технічного паспорта з відміткою про можливість розміщення та надійної і безпечної експлуатації об’єкта (з відміткою у випадках, передбачених пунктом 5 розділу II Порядку). При цьому, технічні паспорти, складені до набрання чинності цим Порядком, подаються за умови проставлення в них відповідної відмітки про проведення їх технічного обстеження.

5. погодження від місцевого органу містобудування та архітектури місця розташування об’єкта.

 

Амністування нерухомості здійснюють органи державного архітектурно-будівельного контролю. Зокрема, територіальні підрозділи ДАБІ та 100 новоутворених інспекцій при органах місцевого самоуправління.

 

Штрафні санкції за умовами «будівельної амністії» за самовільне будівництво та експлуатацію таких об’єктів до власників-користувачів земельних ділянок не застосовуються.

 

Також обговорювалися питання щодо набрання чинності ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» та застосування його положень у подальшій діяльності.

 

Таким чином, наразі Управління ДАБІ на Івано-Франківщині для дієвого функціонування сфери держархбудконтролю в регіоні, крім своєї безпосередньої діяльності, здійснює інформаційно-роз’яснювальну роботу серед учасників містобудівного процесу. Зокрема, інформує громадськість про зміни у містобудівному законодавстві, налагодило роботу з Центрами надання адміністративних послуг області для більшого поширення застосування механізму так званої «амністії» серед власників самобудов.