В Україні спрощено порядок «будівельної амністії»

З 18 січня 2019 року набув чинності наказ Мінрегіону від 14.12.2018 № 342, яким затверджені Зміни до Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт.

Ці зміни направлені на спрощення та прискорення процедури «будівельної амністії». На сьогодні з додатків до Порядку №158, затвердженого наказом Мінрегіону від 03.07.2018 №158, виключено інформацію про відповідність місця розташування об’єкта будівництва вимогам державних будівельних норм. Раніше така відмітка від місцевого органу містобудування та архітектури була обов’язковою.

 

Також передбачено можливість подання заяви про прийняття в експлуатацію самочинно збудованого об’єкта та всіх необхідних документів через електронну систему здійснення декларативних та дозвільних процедур у будівництві. Нині опрацьовуються технічні питання щодо можливості подачі відповідних документів.

 

Крім того, внесені інші зміни, що удосконалили форми відповідних документів.