"Будівельна амністія": хто скористався нею в Україні

В Україні ця процедура почала діяти з вересня 2018-го і передбачає продовження терміну реєстрації документів на приватні, дачні та садибні будинки та гаражі площею до 300 метрів квадратних і збудовані до 2015 року.

Це механізм легалізації об’єктів незначного класу наслідків (СС1), які були збудовані без необхідних дозвільних документів.

 

На кого поширюється

На будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, які були збудовані до березня 2011 року.

 

За даними Мінрегіону, за 4 місяці “будівельної амністії” у 2018 році українці узаконили приблизно 9 тисяч будинків.

 

За індикатором “Отримання дозволів на будівництво” в щорічному рейтингу Doing Business Україна піднялась на 35-му сходинку, покращивши свої позиції одразу на 105 пунктів. У цій категорії ми обігнали такі країни, як Австрія, Польща, Фінляндія, Латвія, Литва та Японія.

 

Які документи потрібні, щоб скористатись будівельною амністією:

 

  • заява про прийняття об’єкта в експлуатацію (у разі наявності співвласники земельної ділянки/зазначеного об’єкта підписують теж);

 

  • примірник заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації;

 

  • звіт про проведення технічного обстеження та завірені копії документа, який дає право власності або користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщений об’єкт;

 

  • технічний паспорт з відміткою про можливість розміщення і надійної та безпечної експлуатації об’єкта.

 

З цими документами необхідно звернутися до органів державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБІ).

 

Рішення про прийняття об’єкта в експлуатацію після технічного обстеження орган державного архітектурно-будівельного контролю зобов’язаний прийняти впродовж 10 днів з моменту подачі заяви.

 

За матеріалами Телеканал 24