Як ринок нерухомості реагує на вибори


Вінницька, Тернопільська та Чернігівська області – лідери у зростанні цін на вторинне житло.

 

Тільки в Вінниці ціни на однокімнатні квартири за перший квартал 2019 року зросли на 44%, зазначають аналітики. А у Львові вартість одно- і двокімнатних квартир вища, ніж у Києві.

 

Однак причин для підвищення цін немає, кажуть ріелтори. Ринок нерухомості, навпаки, завмер.

 

Якими будуть ціни на нерухомість у Києві, розбирався сайт “Сегодня”.

 

“Дослідження вторинного ринку показало – однокімнатні квартири у Вінницькій області зросли в ціні на 44%. А у Львові вони були навіть дорожчі, ніж у столиці”, – зазначають аналітики майданчика OLX.

 

Середня ціна однокімнатної квартири у Вінницькій області – 670 тис. грн. На Тернопільщині – 595 тис. грн, в Чернігівській – 458,5 тис. грн.

 

Якщо судити з оголошень у мережі, то найвищі ціни на однокімнатні квартири – у Львові. В середньому вартість квартири становить 922 тис. грн, тоді як однокімнатні квартири в Києві пропонують в середньому по 809 тис. грн.

 

Однак по оголошеннях не варто судити про тенденції на ринку. Статистика сайтів нерухомості не говорить про реальну ситуацію, тому що серед інших оголошень найчастіше є ті, цінам яких не завжди можна вірити.

 

“Однокімнатні квартири, як найбільш затребувані в туристичному місті, можуть подорожчати в деяких районах Львова до рівня київських – в цьому я не сумніваюся. Якщо порівнювати хороші квартири у Львові і погані в Києві, то вони в цінах приблизно зрівняються. Але розрив між столицею і обласними центрами є. Якщо в Києві ціна за метр квадратний приблизно 1000 дол. То у Львові та Одесі – 750 дол./кв.м., Харкові та Дніпрі – на рівні 550 дол./кв.м”, – говорить директор департаменту Асоціації ріелторів України Едуард Базус.