Що роблять банки з конфіскованою нерухомістю

Кризи 2008-2009 і 2014-2015 рр. перетворили українські банки в супермаркети активів. Відмова платити борги змушує банкірів брати на свої баланси заставне майно і самостійно займатися його реалізацією. Найдорожчий і проблемний тип активу - нерухомість.

Точної статистики об'єктів, прийнятих на баланси банків, немає. Але, за оцінками трьох керівників керуючих компаній з нерухомості, мова може йти про більш ніж 1000 будинків і приміщень у всіх регіонах країни, - інормує Ліга нет.

 

 

"Банки стали найбільшими управителями нерухомістю в країні", - констатує заступник директора з розвитку девелоперської компанії Стокман Сергій Овчинніков.

 

 

Освоєння банкірами непрофільної діяльності - вимушений захід. Але знайти покупців нерухомості, перш за все, комерційної, сьогодні не так легко. Як банки виходять із ситуації?

 

 

Добровільна здача

 

Пов’язане зображення

 

Частка прострочених кредитів, виданих під заставу комерційної нерухомості, з 2014 року збільшилася.

 

 

"Це пов'язано в першу чергу з девальвацією національної валюти, оскільки більшість таких кредитів було видано в іноземній валюті, а орендні ставки, в основному, прив'язані до гривні. По-друге - зниження купівельної спроможності і ділової активності в зв'язку з бойовими діями на сході України ", - говорить начальник відділу супроводу та врегулювання кредитів середнього та малого бізнесу ОТП Банку Юрій Тітов.

 

У 2014-2015 роках багато ритейлерів дійсно зажадали від орендодавців знизити ставки приблизно на 30-40% через падіння продажів. Це погіршило стан справ власників комерційної нерухомості.

 

"За період 2014-2016 років частка прострочених кредитів, виданих під комерційну нерухомість, склала близько 40% від загальної частки таких позик", - говорить Тітов.

В результаті левову частку заставної нерухомості банкірам довелося забрати, щоб компенсувати власні збитки.

 

Найбільші застави сьогодні належать Альфа-банку (спільно з Укрсоцбанком), Райффайзен Банку Аваль та Ощадбанку, розповідає Овчинников.

 

"На даний момент у нашого банку більше 400 об'єктів нерухомості на загальну суму понад $ 150 млн", - підтверджує директор центру управління нерухомістю Укрсоцбанку Ірина Скороходова.

 

 

Такою кількістю об'єктів не може похвалитися жоден український девелопер або компанія з управління активами. В інших банках також не приховують, що приймають на свої баланси активи проблемних позичальників.

 

"У нас є земельні ділянки в Києві, адміністративна будівля на бульварі Лепсе, спортивно-оздоровчий комплекс в Бучі, виробнича нерухомість в містах Світловодську та Слов'янську", - розповідає заступник директора департаменту реструктуризації заборгованості і стягнення Ощадбанку Ольга Білай.

 

"На балансі банку перебуває багато нерухомості і земельних ділянок, які ми отримали в результаті погашення проблемних активів. Оціночна вартість цих об'єктів - 1,8 млрд гривень. Зараз ми виставляємо їх на торги", - говорить глава правління Укргазбанку Кирило Шевченко.  

 

Начальник управління по роботі з проблемними активами банку Кредит-Дніпро Петро Кравченя додає, що сьогодні позичальники, враховуючи безперспективність ситуації, досить часто передають нерухомість на баланс банку добровільно.

 

Основна маса об'єктів, які знаходяться у власності українських банків - неліквіди, визнає директор консалтингової компанії UTG Євгенія Локтіонова. Привабливих об'єктів мало, хоча вони все ж є. 

 

 

Непотрібні метри

 

 

Що банкіри роблять з усіма цими активами? У більшості випадків фінустанови створюють спеціалізовані підрозділи, які займаються їх управлінням і продажем. Для укладення угод припадає також вкладатися в маркетинг об'єктів.

 

 

"Ми використовуємо банери на об'єктах, інтернет-рекламу і брокерів, а продаємо активи за допомогою електронних аукціонів. Покупцям це зручно, а нам вигідно - стартова ціна іноді піднімається в два рази", - пояснює Ірина Скороходова.

 

 

Продати заставне приміщення, офісний або торговий центр, проте, дуже складно через відсутність попиту.

 

"Деякі об'єкти виходили на продаж кілька разів протягом останнього року - півтора і до сих пір не знайшли свого покупця. Всі торги проводяться відкрито на електронних майданчиках Електронні торги України", - розповідає Ольга Білай.

 

 

Іноземні інвестори не ризикують заходити в Україну, а українські готові купувати об'єкти лише за дуже низькими цінами. Сергій Овчинников говорить, що сума дорівнює розміру орендної плати за п'ять-шість років.

"Власники об'єкта виставляють ціну вдвічі вище", - уточнює він.

  

Більшість покупців готові розглядати об'єкти не далі 30 км від столиці, максимум - у великих обласних центрах, стверджує Ольга Білай. Додаткову невизначеність і відкладений попит інвесторів створюють військові дії на сході України. Тому на продаж об'єктів у банкірів, як правило, йде від 6 місяців до двох років.

 

"Інвестори скрупульозно оцінюють активи, вибирають найкращу пропозицію, довго приймають рішення, тому терміни укладання угод складають в цілому близько року і більше. Навіть якщо власник намагається продати об'єкт за ціною нижче ринкової, наприклад, з дисконтом 20%, закрити операцію все одно буде дуже проблематично ", - підтверджує Олександр Носаченко, керуючий директор Colliers International (Україна).

 

 

В результаті банкіри тривалий час змушені самостійно управляти об'єктами нерухомості. За словами Носаченко, на це є кілька причин, крім слабкого попиту покупців. По-перше, продаж заставного майна має безліч нюансів юридичного та технічного характеру. По-друге, банки не дуже то хочуть довіряти свої активи керуючим компаніям і до того ж платити їм. У найближчі кілька років ситуація істотно не зміниться - банкам доведеться освоювати професію управителів нерухомістю.