Як продати квартиру після потопу

Затоплення житла – не привід відмовлятися від продажу житла. Що необхідно врахувати під час продажу квартири після потопу?

Від затоплення квартири не застрахований ніхто. Що робити після затоплення, як отримати компенсацію і за скільки в підсумку можна продати квартиру після потопу – читайте далі у нашому тексті.

 

Головне завдання під час продажу квартири після згубного впливу води – приведення нерухомості до ринкового (продажного) виду. Тому формула розрахунку вартості такого об'єкта досить проста: ринкова ціна мінус бюджет на осушення та ремонтні роботи.

 

При вирішенні питання «скільки коштує моє житло на ринку нерухомості?» можна скористатися калькулятором оцінки нерухомості. Це орієнтовний результат, а за більш точною інформацією краще звернутися до ріелтора.

 

При грамотному процесі осушення і якісному відновленні всіх приміщень квартира буде продана за 100% вартості. І якщо осушувати кімнати для продажу необхідно в будь-якому випадку, то доцільність проведення ремонту варто оцінювати в кожному конкретному випадку.

 

Так, якщо для оздоблення приміщень використовувалися дорогі і вологостійкі матеріали, то можна усунути помітні дефекти для збільшення ліквідності. У випадку з бюджетним житлом або продажем приміщення під магазин або офіс витрачання грошових і часових ресурсів на ремонт може не окупитися, але осушити приміщення все одно доведеться.

 

Отримання компенсації за затоплення Якщо потоп стався з вини власника, то весь бюджет відновлювальних робіт лягає на сімейний бюджет. Але найчастіше винуватець затоплення – сусіди зверху/збоку або обслуговуюча організація (прорив загальної труби, поломки, не пов'язані з діями або бездіяльністю сусідів).

 

В цьому випадку є шанс на часткове або в повне компенсування витрат на осушення та відновлення квартири. Розглянемо, як домогтися компенсації.

 

При затопленні квартири одним із сусідів, вимагайте оплати витрат в усному порядку. Факт відшкодування збитків краще зафіксувати письмово в договірному режимі, можна завірити нотаріально. Якщо домовитися не виходить, то слід подавати позов до суду.

 

Акт, який описує пошкодження, завдані затопленням, становить балансоутримувач багатоквартирного будинку. Це може бути ЖЕК, ОСББ чи інша обслуговуюча організація. Форма акту затверджена Держкомітетом з питань ЖКГ від 17.05.2005 р. №76. У документі зазначається: дата складання документа; ПІБ та посади членів комісії; адреса квартири; ПІБ власника та винуватця затоплення; форма власності; характер затоплення і причини. Також в акті зазначається перелік пошкоджень від затоплення, орієнтовний розмір завданих збитків та висновок комісії.

 

Необхідно враховувати, що до балансоутримувача для складання акту про залиття слід звертатися в день фіксації затоплення. Якщо затоплення сталося з вини обслуговуючої організації і її представники не хочуть вписувати в акт пошкодження комунікацій або уникають експертизи, необхідно провести незалежну оцінку.

 

Також варто письмово зафіксувати відмову комунальників. Всі звернення в ЖЕК або ОСББ складаються в письмовій формі, за підписами та датами сусідів-свідків.

 

Для офіційного підтвердження розміру шкоди необхідно експертне дослідження. Такі послуги надає атестований експерт або експертна установа. Експертиза дозволить виявити всі пошкодження (навіть не враховані в акті), визначити вартість необхідних ремонтно-будівельних робіт та розмір заподіяної шкоди. Результати дослідження надаються в письмовому вигляді і найчастіше протягом 10 днів. Вартість експертизи можна в подальшому стягнути з відповідача через суд. Копію дослідження можна показати винуватцю затоплення і ще раз запропонувати вирішити питання в досудовому порядку.

 

Подача заяви в суд

 

Позов подається в районний цивільний суд, до нього додається акт про затоплення та експертне дослідження. У разі визнання провини, згідно ст. 1166 Цивільного кодексу України, відповідач відшкодує потерпілому всі майнові збитки в повному обсязі.

 

Відновлення квартири після потопу

 

Цей етап складається з осушення (обов'язкова частина) і ремонтно-будівельних робіт (по ситуації).

 

Осушення квартири

 

Це складний і відповідальний процес. Вода не тільки може зіпсувати меблі та оздоблювальні матеріали, але і глибоко проникнути в будівельні конструкції. Надлишок вологи призводить до появи плісняви та грибка, поганого запаху і неприродного кольору – таке потенційний покупець напевно помітить при перегляді квартири. Квартиру при сушінні квартири необхідно знеструмити і все одно прибирати зайву воду в гумових чоботах і рукавичках.

 

Для цього підійдуть насоси, відра, совки, ганчірки і швабри. Арсенал необхідних пристосувань залежить від масштабу затоплення. Цілодобове провітрювання при затопленні актуально тільки в теплу пору року. У будь-якому випадку корисним стане оренда теплового обладнання: теплові гармати, фени та осушувачі.

 

Просушувати потрібно кожну кімнату окремо, приділяючи увагу кожній потенційно вологій ділянці.

 

Ремонт квартири після затоплення

 

При плануванні ремонтно-будівельних робіт необхідно враховувати масштаби затоплення. У випадку великої плями на стелі необхідно мінімальне відновлення. А при потоках води по стінах і на підлозі – зовсім інше. Як дешево зробити ремонт? Головне правило – ремонт робиться тільки після повного просихання всіх поверхонь.

 

Якщо був мінімальний ризик попадання вологи в проводку, то нехай електрик це перевірить. При найгіршому розкладі доведеться міняти електропроводку по всій квартирі з штробленням і супутніми ремонтно-будівельними роботами. Крім цього, просушування квартири може призвести до пошкоджень покриттів: відшарування штукатурки або плитки; розтріскування фарби; здуття ламінату; підтьоки на шпалерах.

 

При мінімальній шкоді від затоплення квартири не потрібно буде видаляти матеріал оздоблення повністю. Буде достатньо видалити дефекти, вирівняти поверхню, покрити спецзасобами від цвілі і наклеїти плитку, пофарбувати стіну або нанести інший необхідний оздоблювальний матеріал. У більш серйозних випадках затоплення квартири потрібно замінити оздоблювальні матеріали повністю.

 

При цьому є можливість вибрати більш дешеві аналоги. Ламінат замість паркету, що прийшов в непридатність, фарбу замість шпалер, побілку замість підвісної стелі. Якісні натяжні стелі можуть витримати до 200 літрів води. Це вбереже від намокання підлогу, стіни та предмети інтер'єру.

 

Але для видалення вологи, що накопичилася, потрібно викликати фахівців. Найчастіше таку деформовану натяжну стелю вдається відновити – і витрати власника перед продажем квартири будуть мінімальні. Продати квартиру після затоплення цілком реально. Важливо визначитися з пріоритетами – вкласти кошти і дорожче продати квартиру або позбутися проблемної нерухомості в короткі терміни.

 

ДЖерело