В Україні запровадять електронну оцінку нерухомості

Найближчим часом Фонд державного майна технічно осучаснить Єдину базу даних звітів про оцінку і введе модуль електронного визначення оціночної вартості.

Про це повідомив в.о. голови ФДМУ Віталій Трубаров на сторінці в Facebook, пише Укрінформ.

 

"Що це значить і навіщо витрачати 1,9 мільйона гривень на технічне доопрацювання Єдиної бази даних? З моменту запуску нової Системи, недобросовісні оцінювачі не зможуть навмисно занижувати вартість нерухомості, що автоматично зменшує розмір податку. На сьогодні від таких недобросовісних дій, бюджет країни недоотримує майже 2 мільярди гривень податків ", - заявив Трубаров.

 

Він пояснив, як буде діяти система.

 

"В електронну систему Єдиної бази буде вмонтований модуль електронного визначення оціночної вартості. Після того, як оцінювач внесе в базу звіт про оцінку, він автоматично буде перевірятися на відповідність закладеним в системі індикативів і якщо вартість не буде відповідати нормам, то звіт автоматично буде відхилений. Конкретний приклад: договір купівлі-продажу квартири в місті Києві. Для того, щоб не платити реальну суму податку, домовляються з оцінювачем і він дає звіт, що квартира коштує 200 тисяч гривень при ринковій вартості 1 мнл. Потім він цю інформацію вносить до Єдиної бази даних звітів і нотаріус оформляє договір. Більше так не буде ", - зазначив глава ФДМУ.

 

На прикладі Києва Трубаров пояснив, що місто буде розділене на 300 секторів з урахуванням наближеності до центру, близькості до метро, ​​року введення приміщення в експлуатацію.

 

"Новобудова не може коштувати стільки ж, як хрущовка", - зазначив він.

 

На даний момент Фондом вже розроблено технічне завдання та розміщено оголошення на сайті «Рrozorro. Державні закупівлі ».

 

"Варто також звернути увагу і на шквал критики від недобросовісної спільноти оцінювачів, які вже обіцяють зірвати процедуру державних закупівель шляхом подання до Антимонопольного комітету України скарги щодо нібито"дискримінаційних" умов закупівлі. У 2018 році таке поняття як "оціночна мафія" має зникнути. І фонд докладе максимум зусиль, щоб виключити махінації з визначенням вартості об'єкта продажу ", - підкреслив глава ФДМУ.