Практичні поради для тих, хто хоче продати квартиру самотужки

Стаття адресована власникам нерухомості, які впевнені, що якщо вже лікувати, навчати і керувати державою може кожен, то продати квартиру взагалі дрібниця.

Дав оголошення — отримав гроші з покупця. А ріелтори лише накручують на ціні свої відсотки і заважають продавати.
Давайте розберемося, що ж таке процес продажу квартири?
Але спочатку дайте відповідь собі на декілька питань:

  • чи є у мене для цього необхідні якості: стресостійкість, уміння аналізувати інформацію і робити висновки, вміння вести переговори і т.д.;
  • чи є в мене достатня кількість вільного часу, процес продажу може виявитися досить тривалим;
  • чи є у мене позитивний досвід продажу, адже покупець не визнає товар, якщо він не представлений йому хорошим продавцем.

Якщо на всі питання відповідь позитивна, то є реальна можливість заощадити значну суму, яку беруть професійні ріелтори за свою роботу.

Готуємо житло до продажу. Як швидко і легко провести оцінку вартості своєї квартири?
Як правило, переважна більшість власників, які вирішили зайнятися самостійним продажем квартири, завищують її вартість. Пам’ятайте, завищуючи ціну, ви допомагаєте продавати інші аналогічні об’єкти з більш привабливою ціною. Також нерозумно буде, не визначившись з вартістю, ставити покупцеві зустрічне запитання: «А скільки ви дасте за мою квартиру?», в надії почути суму більшу, ніж коштує ваша нерухомість. Для будь-якого покупця відповідь очевидна: «Хочу дешевше або даром!»
Для того, щоб не помилитися, необхідно бути впевненим у тому, що ціна ринкова, тобто така, по якій люди захочуть купити квартиру. І визначається вона аж ніяк не вашим бажанням продати якомога дорожче, а ринком, тобто пропозицією і попитом на даний тип квартир в даний момент часу. Розглядайте тільки ті квартири, які знаходяться в будинку цього ж типу (монолітний, панельний, «хрущовка», «сталінка»), на тому ж поверсі, а також з такою ж кількістю кімнат, як і в оцінюваній квартирі. Для цього є кілька варіантів: перегляд об’яв у газетах, на рекламних стендах або оголошень в інтернеті. Дізнайтеся загальну площу кожної квартири та вартість. При підборі аналогів намагайтеся знайти такі пропозиції, період розміщення оголошень яких найбільш наближений до моменту оцінки квартири. Тепер з того що залишилося, викреслюємо варіанти, що не відповідають стану нашої оцінюваної квартири. Необхідно зібрати хоча б п’ять схожих оголошень, виставлених на продаж на даний момент. Після цього знаходимо середнє арифметичне — підсумовуємо всі ціни і ділимо на кількість об’єктів. Ідеальний варіант під виглядом покупця відвідати кілька квартир зі списку. Дивитися потрібно не тільки на житло, слід звернути увагу на сам будинок і стан під’їзду. Якщо все запущено, стіни обписані «цікавими» словами, відбита штукатурка, а на площадці пахне невідомо чим, то цілком може виявитися, що це улюблена парадна наркоманів всього мікрорайону. Зрозуміло, що ціна за таку квартиру буде не особливо високою. Також це допоможе вам оцінити своє помешкання з точки зору покупця.
Тепер після аналізу цін, коли ви чітко знаєте ситуацію, треба не піддатися на умовляння друзів, родичів та інших добродіїв, які можуть радити продати дорожче. Просто дайте чесну відповідь на питання: «Купив би я цю квартиру за ці гроші?» і все стане на місця.

Коли розумієш, що аргументи закінчилися — пускай в хід козирі. Обґрунтовуємо ціну
Не поводьте себе як дитина, яка на всі «чому» відповідає — «тому що». Чітке обґрунтування ціни говорить про ваш професіоналізм та вашу впевненість. Не видавайте бажане за дійсність, покупець в більшості випадків вас викриє. Старайтеся використовувати козирі: місце розташування, вид з вікна, якість ремонту, площа кухні, наявність балконів, приємні і виховані сусіди (будьте обачними, поняття «хороші» сусіди для кожного — своє) та інше.

Коли товар перед очима — обдурити можна тільки в ціні. Як продати дорожче
Отже ми дізналися ринкову вартість вашого житла. Залишається питання: «А чи можна продати квартиру дорожче?» Відповідь досить проста — треба зробити її більш привабливою, хоча би візуально. Звичайно, змінити оточення біля будинку, вид з вікна, замінити сусідів чи збільшити площу ми не зможемо, та й не треба. Привабливий за виглядом товар завжди виграє перед брудним та не доглянутим. Кожного власника хвилює питання — чи варто робити ремонт перед продажем? Що ж таке взагалі ремонт? У кожному разі це справжнісінька проблема і головний біль, і зважитися на це можна лише заради власного комфорту, а не для продажу.
Якщо ви продаєте квартиру економ-класу, то вкладатися в ремонт глобально просто недоцільно. Як оцінюють ріелтори, при продажі такої нерухомості можна виручити лише 40% вкладених коштів. Справа в тому, що ремонт у сегменті економ-класу великої ролі не грає, тому що зазвичай нові власники вкладають останні заощадження або набувають квартиру в іпотеку, тому їм важливо купити «стіни і дах над головою», до того ж нові мешканці найчастіше переробляють усе на свій розсуд.
Але і для покупців економ-класу теж важливо хороший стан житла, щоб у ньому були хороші комунікації, рівні стіни і стелі, більш-менш акуратний стан. Тому краще витратитися на косметичний ремонт: пофарбувати стіни або поклеїти прості світлі шпалери, побілити стелі, поставити недорогі металеві двері, встановити вимикачі та розетки. Це коштуватиме зовсім недорого, зате після такого ремонту квартира буде виглядати набагато краще. І, відповідно, дорожче. Звичайно, в будь-якому випадку нові господарі потім все зроблять по-своєму, але незважаючи на це, багато продавців не звертають увагу та продають житло з обдертими шпалерами, звисаючими розетками і жовтими від старості стелями.
Що стосується квартир бізнес-класу, то покупці шукають подібне житло відразу готовим для проживання. Причому це стосується не тільки ремонту, але навіть і меблів. Тому в таких квартирах хороший ремонт може підняти вартість відразу на 20-25%.

Перепланування — проблема чи перевага?
Перепланування — питання, на яке продавці часто не звертають увагу. І зовсім даремно, адже більшість проектів не мають підтверджуючої документації з БТІ. Тому у ваших інтересах «побігати» по інстанціях і узгодити всю документацію. Цей фактор — серйозний аргумент для покупця і ним можна апелювати при торзі.
Так зовсім нескладні маніпуляції і невеликі фінансові затрати можуть збільшити вартість вашої квартири на декілька тисяч доларів. Чи варто цим займатися? Вирішувати вам! Втім, навіть якщо ви все зробили правильно, для успішного продажу цього все одно недостатньо. Адже потрібно ще вміти показати товар лицем і зацікавити покупця.

Як показати житло з вигідного боку
«Подумаєш, мистецтво», — скаже недосвідчений обиватель, прибрався — і немає проблем «Все правильно, без цього не обійтися. Проте це лише початковий етап. Необхідно акцентувати на позитивних якостях, згладити недоліки. Як це зробити?
Створіть в квартирі гостинну атмосферу. Людина левову частку рішень приймає на підсвідомому рівні. Тому, показуючи свій будинок потенційному покупцеві, намагайтеся впливати на його емоції, а не на логіку. Ввічливість і люб’язність (не плутати з настирливістю) — ваша головна зброя в боротьбі за покупця. Зустріньте відвідувача як найбажанішого гостя. З цих же міркувань не обмежуйте свободу його дій і переміщень. Не забороняйте йому оглядати те чи інше приміщення. Покупцеві цікава квартира, а не ваша персона, буде дуже непогано, якщо під час огляду ви декілька раз вийдете в іншу кімнату і залишите його наодинці зі своїми роздумами та враженнями. Звичайно, не варто залишати незнайому людину наодинці зі своїми цінними речами, але там, де майнових ризиків немає, ці хвилини можуть стати ключовими у прийнятті покупцем рішення.
Підтримуйте у приміщенні ідеальний мікроклімат. Ваше завдання — створити в будинку комфортну температуру, яка вигідно контрастує з несприятливими погодними умовами, щоб покупцеві не хотілося залишати приміщення.
Подбайте про чистоту повітря. Повітря не помічаєш, поки його не зіпсують. Важко посперечатися з народною мудрістю. Багато людей мають алергію на певні аромати, до того ж ваші з покупцем «нюхові вподобання» можуть не збігтися. Не розпиляйте в кімнаті освіжувач повітря, не запалюйте ароматичні свічки, не користуйтеся парфумерією. Якщо погода дозволяє відкрийте вікна.
Додайте світла. При рівних умовах — кімната, залита світлом, виглядає більш просторою і привабливою. Темне приміщення навіює тугу і депресію. Тому розкрийте штори, жалюзі, щоб впустити сонячне світло (сподіваюся, не варто говорити, що вікно і підвіконня повинні бути в нормальному стані). Однак, якщо пейзаж за вікном не радує око: видно старий сарай, паркан або сміттєвий бак, вуличним світлом можна і пожертвувати.
Підтримуйте у приміщенні чистоту. Навіть не хочеться акцентувати увагу на цьому питанні. Квартира повинна бути чистою і ніяк інакше.
Сховайте особисті речі. Приберіть з очей геть усі речі, так чи інакше пов’язані з особистістю колишніх господарів: фотокартки на стінках, грамоти, свідоцтва, вітальні листівки. Всі ці милі дрібнички є такими тільки для вас. Для покупця це зайве нагадування про те, що він на чужій території.

Як грамотно скласти оголошення про продаж квартири
Багато хто занадто легковажно підходить до складання оголошення про продаж квартири, а між тим це ціле мистецтво, і тільки грамотно складене оголошення є запорукою успішного продажу.
Яскравий заголовок — першочергове завдання. У вашого заголовка є всього 1,5 секунди, щоб привернути увагу покупця. Саме за цей час відбувається «затримка уваги» і людина вирішує: читати далі оголошення чи ні. Тому, чим яскравіше і цікавіше буде заголовок — тим більше шанси, що покупця зацікавить саме ваше оголошення!
Опис квартири. Не варто в оголошенні про продаж квартири керуватися правилом «стислість — сестра таланту», чим більше в оголошенні буде подробиць про житло, що продається, тим більше у нього шансів бути прочитаним до кінця і зацікавити потенційного покупця. Важливо уникати скорочення. Текст без скорочень сприйматиметься потенційному покупцеві легше, та й виглядає престижніше.
Про все і ні про що конкретно. Не варто скупитися на докладні описи квартири. Зазвичай потенційний покупець хоче знати все і відразу, вже читаючи оголошення. Розпливчасті фрази на кшталт «стан добрий» або «все є» можуть ввести в глухий кут. «Стан хороший» має бути розшифровано як наявність в квартирі телефону, ремонту, опис стану сантехніки, електропроводки, вікон, вхідних дверей і т. д. «Все, що треба, поруч з будинком». Слід вказати наявність дитячих садів, шкіл, магазину, автобусної зупинки, ​​автостоянки та ін. Не зайвим буде вказати наявність домофона, систем відеоспостереження.
Ніщо написане не в силах зрівнятися по достовірності з фото. В незалежності від того, в якому стані продається квартира, фотографії потрібні. Адже будь-яка квартира має ряд своїх переваг. Це може бути нова сантехніка, чистий під’їзд, затишний двір чи нові двері і т.д.
Не дрібниці важливі, а атмосфера. Але атмосфері не бути без дрібниць. При написанні оголошення, використовуючи декілька епітетів, можна загострити увагу на перевагах квартири і створити її образ. Наприклад, при продажі 2-кімнатної кутової квартири, яка має простору велику кімнату та маленьку темну, можна написати: квартира має простору сонячну вітальню і прохолодну затишну спальню.
Головне правило — без відвертого обману. Бажаючи зацікавити покупця, не варто додавати в оголошення відверту брехню, при показі квартири ця брехня відкриється, а негатив від обману може перекрити всі достоїнства квартири. Краще промовчати про недоліки квартири, описавши лише її гідності, тоді є шанси, що при огляді квартири потенційним покупцем переваги справлять сильне враження, а недоліки не будуть настільки важливими.

Де рекламувати?
Щоб швидко продати квартиру і при цьому за вигідною ціною, то питанням продажу необхідно займатися, а не залишати «напризволяще». Ви зробили вже дуже багато. Що ж тепер? Правильно — активна реклама нерухомості! Адже оскільки ви хочете продати квартиру без допомоги ріелтора, то доведеться на себе взяти всю його роботу. На вулицю з табличкою на грудях «Продам класну квартиру» ми, звичайно, не підемо.
Доцільно буде помістити рекламу у газету. Наприклад, дати оголошення в «Каховську зорю». Бажано сплатити відразу вихід кількох номерів. Так ви зможете бути впевненими, що потенційний покупець завжди, відкривши газету, зможе побачити вашу пропозицію. Також слід розмістити оголошення на спеціальних сайтах. В наш час вони розмножуються зі швидкістю звуку, рекламу на них читають, і квартири купують.
Підніміть «на вуха» всіх своїх знайомих. Можливо, друг вашого друга шукає саме те, від чого ви хочете позбутися?! Важливо не перестаратися, а тактовно попросити про допомогу.
Реклама з вікна вашої квартири. Згідно зі статистикою, квартири купують найчастіше в тих районах, в яких проживають, працюють або знімають житло. А це означає, що ваш потенційний покупець може ходити просто під вашими вікнами. Друкуємо великі літери на принтері і кріпимо до вікна квартири так, щоб оголошення вільно читалося з проїжджої частини або з тротуару.
Можна розклеїти рекламу на зупинках громадського транспорту. Проте слід зазначити, що розміщення оголошень в місцях, які не предназначені для цього, карається українським законодавством.
Також можна розмістити інформацію на дошках оголошень, які знаходяться біля під’їздів будинків.
Якщо ви продаєте квартиру без ріелтора, то повинні розуміти, що: з цього моменту ви повинні забути про конфіденційність, — ваш телефонний номер і адреса продаваної квартири будуть відкриті для будь-кого. Причому телефонні дзвінки можуть «переслідувати» навіть через рік після того, як квартира буде успішно продана. Виходом може стати придбання іншого телефонного номера. Коштує таке задоволення недорого, а от нервів може заощадити порядком.

Алло, ви продаєте квартиру?
Ви повинні підготувати себе до того, що вам будуть постійно дзвонити. Але не розраховуйте, що відразу ж це саме ваш покупець. Для вас будь-хто — це покупець, якому необхідно приділити максимум часу і уваги, красиво розповісти про свою квартиру. Часто продавці забувають, що телефонна розмова — важливий елемент продажу і те, як ви відповідаєте на дзвінки, може дуже вплинути на швидкість і вартість продажу квартири. Згадайте, як буває неприємно, коли, звертаючись до продавця в магазині, він вас ігнорує або відповідає таким тоном, ніби ви у нього грошей просите. І згадайте, чи хочеться потім щось купувати у такого продавця? Згадали? Якщо вас дратують всі ці дзвінки, то висновок один: вам не слід було займатися самостійним продажем нерухомості. Треба було довірити продавати вашу квартиру хорошому ріелтору. Але ви ж вирішили заощадити? А значить, як би вас не «дістали» телефонними дзвінками, раз ви вже звалили на себе роботу брокера, то терпіть і відповідайте ввічливо!
Щоб не заїкаючись, красиво «презентувати» квартиру, підготуйтеся до можливих додаткових питань. Говоріть впевнено і чітко. Ваше вміння аргументувати й виразно доносити свою думку до співрозмовника зіграє вирішальну роль в діалозі. А квапливість, плутаність, невпевненість дадуть підстави покупцеві думати, що ви сумніваєтеся в правильності ціни, а значить, можна торгуватися, психологічно на вас тиснути і змушувати знижувати вартість нерухомості. По можливості не просіть співрозмовника передзвонити, адже пізніше людина може і забути, а ви втратите клієнта.
Щоб як папуга по сто разів на день не розповідати одне і те ж, є непогана ідея: або надсилайте на e-mail підготовлену презентацію об’єкта (фото і опис квартири), або створіть в інтернеті невелику презентацію вашої нерухомості і «посилайте» всіх туди.

Відкриваємо мішок і дивимось на кота. Ні кроку назад
Практично завжди після озвучення вартості квартири питають: «Скільки ви скинете?» По телефону ви не торгуйтесь, так і скажіть про це співрозмовнику. Хай подивиться квартиру, озвучить свою пропозицію, а ви подумаєте. За статистикою, погано підготовлені до діалогу продавці втрачають на продажі нерухомості від п’яти до десяти відсотків. Відбиваючись від аргументів покупців, потрібно бути стриманим: хамство з вашого боку анітрохи не краще, ніж з протилежного. І головне, треба поменше розповідати про себе («мені квартиру треба продати терміново!»), зате побільше випитувати про обставини з іншого боку і уважно все слухати. Якщо з’ясується, що квартиру людина купує тому, що в цьому ж під’їзді живе його мама, квартира потрібна йому саме тут, можна сміливо піднімати ціну. Ще одна порада, приберіть з рекламного оголошення слово «торг», а також постарайтеся організувати показ для кількох покупців послідовно, щоб вони бачили один одного.
Так як ви вже проаналізували ринок нерухомості, знаєте всі схожі на вашу пропозиції, знаючи недоліки інших квартир і вміло оперуючи ними в процесі переговорів, велика ймовірність того, що ви в ненав’язливій формі зможете переконати покупців придбати саме вашу квартиру, а також обґрунтувати її вартість.
Одне з головних правил при показі квартири і проведенні переговорів — не хвилюйтесь. Будьте доброзичливі, спокійні і впевнені в собі, і ваше враження про квартиру перейде до покупця. А щоб сам переговорний процес пройшов максимально ефективно, постарайтеся уникати помилок.
Не варто «ганятися» за покупцем і постійно говорити йому про переваги квартири. А то покупець подумає, що він ваш «останній шанс».
Не варто докучати покупцеві дрібницями, вартість яких копійки, дайте йому можливість оцінити дійсно важливі достоїнства вашого житла. Наприклад, фраза «а навіщо вам квартира в нашій «дірі», сказана ненароком може відразу звести всі зусилля нанівець. Тому в першу чергу думайте про те, щоб не бовкнути зайвого.
І не потрібно бігати і показувати покупцеві всі тріщини, дірки, до яких у вас руки не дійшли. Краще зосередьтеся на хорошому і постарайтеся найбільш повно розкрити переваги.
Як правило, потрапляючи в незнайоме приміщення, люди трохи губляться, а тому можуть не помітити багатьох важливих моментів, або витлумачити їх як негативні. Але ви ж добре знаєте своє житло. Покажіть покупцям перспективи проживання в ньому.
Ціна — це продукт згоди між покупцем і продавцем. І прийти до такої згоди нам допомагає торг, взаємні поступки сторін. Будьте впевнені в тій вартості, за якою продаєте свою нерухомість. Пам’ятаючи, що такої ціни, яка б сподобалася покупцеві, немає, краще заздалегідь трохи підняти планку, щоб потім мати можливість торгуватися. Пропозиція знизити ціну повинна бути обґрунтованою. Хай покупець пояснить, чому ви повинні знизити вартість квартири. З’ясуйте для себе низовий бар’єр знижки, нижче якого ви не опуститесь.

ЗАВДАТОК
Згадайте очі дитини, коли вона на Новий рік або день свого народження відкриває коробку з подарунком, це та довгоочікувана мить, якого вона чекала цілий рік. З віком наші почуття черствіють. Але навіть у зрілому віці існують речі, які можуть нас перенести в це прекрасне дитинство і допоможуть випробувати емоції величезного бажання отримати ту чи іншу річ.
Попередній договір купівлі-продажу квартири або іншої нерухомості — це нотаріально завірене «бажання» покупця перед продавцем, в простолюдді завдаток, який у разі невдачі допоможе вам отримати хоч якусь компенсацію, як мінімум — за витрачений час.
Якщо ви знайшли покупця, який готовий придбати квартиру, то вас можна привітати: половина справи зроблена. Тепер залишилося найголовніше «довести до розуму» процес продажу нерухомості.
Щоб не залишитися «з носом», досягнувши певних домовленостей з покупцем, продавцю необхідно поставити питання про деяку передоплату. Ця грошова сума підтвердить бажання та готовність покупця придбати вашу квартиру, а вам дасть упевненість, що угода відбудеться.
Люди частіше заповнюють договір завдатку в агентстві нерухомості за запропонованим ними зразком, проте така форма попереднього договору (проста письмова форма) може бути визнана недійсною, про що свідчить численна судова практика. Так як відповідно до ч. 1 ст. 635 Цивільного кодексу України попередній договір укладається у формі, встановленій для основного договору, обов’язкова письмова форма та нотаріальне посвідчення.
Для укладення попереднього договору продажу квартири у нотаріуса з документів вам знадобляться не тільки паспорти та ідентифікаційні номери, а й правовстановлюючі документи на квартиру від продавця.

На що варто звернути увагу у нотаріуса
При оформленні попереднього договору купівлі-продажу нерухомості дається аванс або завдаток в рахунок оплати повної суми від суми основного договору. На цьому етапі все зрозуміло, при укладенні основного договору купівлі-продажу платиться вся сума, закріплена в попередньому договорі купівлі квартири, за винятком суми, раніше сплаченої за попереднім договором авансу. А як же бути з держмитом, яке становить 1% від договору попереднього продажу (від ціни в результаті оцінки), а при укладанні основного договору купівлі-продажу сторони знову-таки зобов’язані сплатити держмито в розмірі 1% вже від суми основного договору?
Обов’язковий розмір суми завдатку не передбачений, таким чином за попереднім договором купівлі-продажу квартири може переходити передоплата, наприклад, у розмірі 80% від вартості квартири. У цьому випадку виходить, що сторони оплачують держмито майже в подвійному розмірі. За завдаток 0,8% від загальної вартості і 1% від загальної вартості при підписанні основного договору. Багато хто переконує клієнтів, що це правильно, але насправді це не так.

Оформляємо документи
Після того як ми визначилися з покупцем, нам залишається лише зіштовхнутися «віч-на-віч» з бюрократією в чистому вигляді та зловити врешті-решт рибу там, де вона не водиться. Якщо ви думаєте, що продаж нерухомості — це чистий заробіток, то ви помиляєтесь. Крім вже потрачених сил та нервів на виконанні попередніх етапів продажу, додамо ще стільки ж на оформленні всіх необхідних документів. Ваші документи на квартиру повинні бути в максимальному ступені готовності. В іншому випадку від 20 до 70% покупців будуть «випаровуватися», так як у них немає часу або бажання чекати, коли ви все доробите. Мені це правило, як і багатьом з вас, напевно, здасться очевидним. Однак, як показує практика, те, що очевидно для вас, не завжди очевидно для інших. Почнемо «бігати» по інстанціях.
Першою моєю зупинкою стала прийомальна завідувача Каховської районної Державної нотаріальної контори — Заремби Сергія Аркадійовича, який люб’язно привідкрив завісу над технічною частиною продажу нерухомості. Ось що мені вдалося з’ясувати. Складання попереднього договору краще довірити нотаріусу, а не юристу вашого контрагента, так як нотаріус не є зацікавленою особою і завжди діє в інтересах обох сторін.
Якщо у вас немає ні часу, ні бажання займатися збором необхідних для переоформлення квартири документів, ви можете передоручити дані повноваження своїй довіреній особі, для цього варто лише оформити довіреність. Тож документи, необхідні для угоди.
1) Для захисту інтересів покупця рекомендується в добровільному порядку замовити технічну інвентаризацію БТІ або іншої приватної фірми і переконатися у відсутності перепланувань та інших прихованих незаконних порушень, які після покупки стануть проблемою покупця. В БТІ за це задоволення, у випадку відсутності перепланування, візьмуть 400 грн. (за квартиру), а оформлення техпаспорту пройде в межах 10 робочих днів. Якщо ж ви з якихось відомих лише вам причин колись вирішили знести кілька стін, не узгоджуючи ці перетворення в необхідних органах, то до вашої подорожі по «інстанціях» додавайте ще декілька зупинок. Це обійдеться дорожче, ніж при отриманні дозволів на ще не проведену перебудову. Будьте готові пройти «9 кіл пекла», перш ніж доб’єтеся довгоочікуваного узаконення перепланування квартири. На оформлення документів за найскромнішими підрахунками власник може витратити декілька тисяч гривень. Що тут і говорити, якщо тільки один проект в середньому коштує від 700 до 3000 тисяч гривень. Враховуючи специфіку нашої держави, краще не починати оформлення документів з перепланування, не отримавши хоча б консультацію експерта.
2) Довідка з ЖЕКу (форма 3) про кількість зареєстрованих (прописаних) у квартирі мешканців. Термін дії такої довідки — день в день. У разі наявності в квартирі зареєстрованих мешканців, слід їх зняти з обліку (виписати), якщо ж мова піде про малолітню дитину, обов’язково потрібно дозвіл органів опіки та піклування. Термін отримання такого дозволу від 2-х тижнів до місяця. Всім військовозобов’язаним особам необхідно буде поставити відмітку у військкоматі.
3) Документи про відсутність заборгованості по комунальних платежах. Такі документи, як правило, цікавлять покупця.
4) У разі наявності у продавця або покупця чоловіка чи дружини, щоб уникнути визнання угоди недійсною, потрібно нотаріально оформлений дозвіл на проведення угоди з їхнього боку (його можна оформити в день угоди на місці, але в такому випадку буде необхідна присутність подружжя.)
5) Експертна грошова оцінка нерухомості. Доволі суперечливе питання — оцінка договору купівлі-продажу квартири. Доведеться зробити кілька кроків. Перший — знайти на сайті ФДМ список сертифікованих оцінювачів, вибрати вподобаного і відправити йому заявку зі своїми особистими даними та інформацією про об’єкт нерухомості. Після того як оцінювач їх перевірить, він зв’яжеться з вами, і ви зможете укласти з ним договір оцінки. Оцінювач перевіряє ще раз ваші дані, повідомляє вам про вартість послуг і термін проведення оцінки. Якщо ви погоджуєтеся, вам на e-mail (або на руки) видають договір і рахунок. Після надходження оплати ви надаєте копії документів, завірених підписом, на об’єкт. І ось тоді, нарешті, проводиться оцінка, формується звіт, який включається в єдину базу даних про оцінку (повинен бути розміщений на сайті ФДМ). Нотаріус перевіряє на сайті привласнення ФДМ звіту реєстраційного номера і вже тоді проводить операцію дії такої оцінки 6 календарних місяців. Я зателефонував у дві фірми, які займаються експертною оцінкою, та дізнався, що при продажі квартири ви збіднієте на суму від 1200грн. до 1500грн.
6) Крім того, вам знадобиться стандартний набір ваших особистих документів: паспорт, оригінал ідентифікаційного коду, правовстановлюючі документи на об’єкт відчуження.
Розподіл витрат між покупцем і продавцем здійснюється найчастіше за наступною схемою: пенсійний внесок оплачує покупець, а податок на прибуток покладається на продавця. Держмито та оплата нотаріальних послуг оплачується за домовленістю сторін.
Вартість послуг при переоформленні нерухомого майна формується з наступних складових: 1% від оціночної вартості — Пенсійний фонд, 1% — держмито, податок на прибуток, якщо майно перебуває у власника менше 3-х років, становить 5%.
Перед проведенням угоди нотаріус перевіряє наявність податкових обтяжень, арештів, іпотек на квартиру, що відчужується. Якщо мова йде про продаж частини квартири третій особі, то обов’язково оформляється відмова від переважного права купівлі частки співвласника даної квартири. У договорі також можна передбачити порядок виписки зареєстрованих у квартирі осіб, порядок передачі ключів, порядок взаєморозрахунків, якщо оплата не відбувається повністю в день укладання угоди.
Вартість нотаріальних послуг в більшості випадків не перевищує відмітку в 1500 грн.
Ось, власне, і всі поради про те, як правильно самому продати квартиру. Якщо у вас є трохи вільного часу і бажання, то у вас обов’язково все вийде.

Джерело: http://www.kahzorya.org.ua/