Як мери українських міст борються з незаконним будівництвом і недобудовами. Інфографіка

В Україні час від часу виникають скандали з несанкціонованим будівництвом. Буквально в листопаді в Києві активісти на місці знесеного Сінного ринку розгромили будмайданчик, в законності якого сумнівається Державна архітектурно-будівельна інспекція.

«Слово і Діло» зібрало обіцянки українських мерів щодо боротьби з незаконним будівництвом і недобудовами.

 

Найкраще свої обіцянки на цю тему виконує мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. У 2016 році міська рада, як і обіцяв Марцінків, ухвалила рішення про запровадження мораторію на будівництво в центральній частині міста (крім архітектурно-реставраційних робіт). А минулого року мер обіцяв заборонити будівництво на вулиці Шевченка, включивши її до історико-архітектурних об'єктыв міста, в яких діє запроваджений раніше мораторій. 25 травня міськрада рішення підтримала.

 

Одна виконана обіцянка з будівництва на рахунку мера Херсона. В 2015 році Володимир Миколаєнко обіцяв зупинити незаконне будівництво на Набережній на проспекты Ушакова. Мер підписав відповідне розпорядження про демонтаж споруди й зупинення робіт.

 

Минулого року в мікрорайоні Соснівка в Черкасах було заборонене будівництво багатоповерхових будинків. Таку обіцянку давав мер міста Анатолій Бондаренко. Ще раніше він обіцяв знести незаконно зведені споруди на березі Дніпра. Виконання цієї обіцянки затягнулося: 31 жовтня 2016 року в міськраді «Слову і Ділу» повідомили, що застосування заходів щодо знесення самовільно збудованих споруд покладене на управління архітектурно-будівельної інспекції в Черкаській області. Виконавчий комітет такими правами не наділений, тому інформації про знесення не має.

 

Борис Філатов зі своєю обіцянкою зупинити незаконне будівництво на вулиці Плеханова в Дніпрі впорався. Обіцянку він давав у травні 2016 року. Завдяки ініціативі команди Філатова та мешканців навколишніх будинків, Дніпропетровський окружний адмінсуд ухвалив рішення заборонити будівництво. На початку липня 2017 року незаконне будівництво взяли під охорону співробітники КП «Муніципальна варта», щоб одіозні брати Каснери не змогли продовжувати незаконне будівництво. Нині будівля заарештована постановою Печерського райсуду за клопотанням Генпрокуратури і головного слідчого управління МВС. Недобудову передали на відповідальне зберігання міськраді Дніпра.

 

В Одесі до листопада 2016 року не встигли добудувати житловий комплекс «Новий Маяк». Такий термін завершення будівництва заявляв міський голова Геннадій Труханов.

 

Своєю чергою Андрій Садовий не впорався з обіцянкою до кінця 2016 року завершити будівництво будинку для учасників антитерористичної операції на Донбасі й забезпечити житлом 53 сім'ї військовослужбовців. Будівництво затягнулося й учасники АТО не були вчасно забезпечені житлом.

 

Детальніше – на інфографіці. 

В Івано-Франківську заборонили будувати в центрі міста, а у Львові не встигли закінчити житло для військових. Слово і Діло зібрало обіцянки мерів України щодо будівництва та недобудов.