В Україні заморозили будівництво понад 2 тис житлових будинків

У Кабміні ініціювали запуск механізму вирішення проблеми з недобудовами.

"Новий законопроект про захист прав потерпілих кредиторів при будівництві житлової нерухомості, який зараз знаходиться на стадії розробки, зможе вирішити проблему довгобудів в Україні та захистити права осіб, які постраждали від протиправних дій забудовників", - заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе під час презентації концепції документа, пише Hubs.

 

"Сьогодні немає законодавчих механізмів для захисту прав потерпілих громадян, чиї кошти залучалися в будівництво. Тому ми розробляємо дієвий законопроект, який в першу чергу, повинен захистити права і законні інтереси громадян. А також сприяти завершенню будівництва. Таким чином, ми хотіли б вирішити тривалу проблему довгобудів і виключити виникнення подібних ситуацій в майбутньому", - цитує заступника голови Мінрегіонбуду його прес-служба.

 

Також Парцхаладзе підкреслив важливість законодавчого вирішення питання поі незавершених і проблемних об'єктах.

 

Як відзначають в міністерстві, в цілому законопроект направляється на:

 

  • посилення захисту прав громадян, чиї кошти були вкладені в будівництво житлових об'єктів;
  •  
  • стимулювання замовників до своєчасного завершення будівництва незавершених об'єктів;
  •  
  • пошук рішень з добудови проблемних об'єктів;
  •  
  • пошук джерел залучення фінансування для завершення будівництва незавершених об'єктів;
  •  
  • запобігання виникнення подібних ситуацій в майбутньому. 

 

Як розповіли в міністерстві, найближчим часом перша редакція нового законопроекту буде опублікована на його сайті для ознайомлення і обговорення з громадськістю.

 

В Мінрегіонбуді нагадали, що на початок 2015 року в Україні налічувалося 14 915 об'єктів незавершеного будівництва, в тому числі - 3823 житлових будинки. Найбільше таких об'єктів було в Донецькій області (429), Харківській (369), Києві (357), Хмельницькій (314), Запорізькій (243) і Житомирській області (232).

 

Причому будівництво 2135 житлових будинків - тимчасово припинено або законсервовано. Частина таких об'єктів - це багатоквартирні житлові об'єкти, які споруджувалися із залученням коштів громадян.

 

«За даними обласних (міських) державних адміністрацій, станом на 1 жовтня 2017 року в перелік проблемних включено 119 об'єктів житлового будівництва», - резюмували в міністерстві.