В Україні вигадали новий спосіб боротьби з недобудовами

Болюче питання з українськими недобудовами в Україні будуть вирішувати радикально.

Вже цієї осені у Верховній Раді може бути розглянуто законопроект, який пропонує вирішення різних варіантів довгобудів. Про це повідомили в Конституційному суді України.

За інформацією Держстату, зараз в Україні налічується понад 16 тисяч об’єктів незавершеного будівництва, з них понад 11 тисяч – будівлі.

“Найгостріше стоїть питання добудови житлових будинків, адже йдеться про сотні тисяч постраждалих інвесторів, які вклали свої нерідко останні заощадження в квартири. Безумовно, найкращий спосіб – коли об’єкт передається іншому забудовнику, і вже той доводить його до ладу і вводить в експлуатацію. Але такий варіант працює не завжди. Якщо в будинку продано сто відсотків квартир, знайти охочого взятися за об’єкт вкрай складно. Розробленим КСУ законопроектом і пропонуються варіанти вирішення цього складного завдання”, – говорить віце-президент Конфедерації будівельників України Олександр Ротов.

Законопроект “Про заходи, спрямовані на вирішення проблем довгобудів” презентували громадськості ще в середині літа, текст виклали на сайті КСУ для обговорення, а за цей час було зібрано і опрацьовано багато пропозицій.

Документ прописує процедуру присудження проблемному об’єкту статусу довгобуду і подальші варіанти дій. Так, статус довгобуду може бути присуджений судом в разі, якщо об’єкт незавершеного будівництва не прийнятий протягом трьох років з дня прописаного в договорах терміну.

Друга причина – власник або орендар ділянки, де йде будівництво, ухиляється протягом п’яти років від плати за землю. Ініціатором позову можуть бути як самі фізособи-інвестори, так і орган виконавчої влади або місцевого самоврядування.

Якщо місцевий орган прийняв рішення про старт процедури присвоєння статусу довгобуду, для початку він повинен вивчити всі документи, потім на своєму офіційному сайті опублікувати список усіх інвесторів і внесених ними коштів. По кожному об’єкту пропонується створювати спеціальну комісію, яка буде пропонувати один з трьох варіантів.

Спочатку дається шанс добудувати об’єкт. Додатковий термін – половина початкового передбаченого проектом. Якщо забудовник не знаходить сил і коштів виконати цю вимогу, настає час судових позовів.

Тут можливі два сценарія: позов про визнання довгобудом і передача його в управління житлово-будівельному кооперативу, створеного інвесторами, або ж позов про визнання довгобудом з подальшим продажем з аукціону.

Однак ринкова ціна зараз набагато нижча, і ошукані новосели не зможуть після аукціону отримати бажані суми. Як зазначає депутат, більшість інвесторів, чиї житлові комплекси недобудовані, досі сподіваються, що держава або місто візьме на себе питання пошуку коштів для завершення робіт. Однак, підкреслює Михайленко, влада може лише допомогти з дозвільними документами, але не може бути учасником господарських відносин.

Всі об’єкти, яким присудять статус довгобуду, будуть внесені до Єдиного реєстру довгобудів. Там також з’являться дані про інвесторів, внесені ними суми, присуджені судом способи добудови (передача прав кооперативу або продаж через аукціон).

За матеріалами bigmir.net