В Україні можуть заборонити хостели і офіси в житлових будинках

Верховна Рада України вже в четвер, 19 січня, готується заново розглянути законопроект № 5473, який забороняє розміщення бізнес-офісів і хостелів в житлових будинках. Прийняти цей документ парламентарії намагалися ще в грудні, але тоді на тлі бюджетного процесу не набралося необхідної кількості голосів.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект покликаний захистити права мешканців багатоквартирних будинків. "Сегодня.ua" і експерти проекту PolitEyes з'ясували, що саме повинен змінити закон.

 

Ключові новації:

Заборона на облаштування офісів, хостелів та інших комерційних приміщень в квартирах житлових будинків.

Встановлення штрафу за виявлене порушення в розмірі від 34 до 80 тис грн.

Позитивні риси законопроекту:

встановлення обмежень, які використовуються в світовій практиці;

не завадить вільній конкуренції;

збільшить попит на комерційну нерухомість, матиме позитивний вплив на власників офісних центрів;

зменшить навантаження на житлові будинки, матиме позитивний вплив на жителів багатоквартирних будинків (наприклад, зменшить використання ліфтів, внутрішніх комунікацій, парковки тощо);

власникам квартири дозволяється самостійно проводити в ній комерційну діяльність без найманих працівників.

 

Андрій Єрашов, партнер організації EasyBusiness.

Законопроект № 5473 пропонує заборонити використання житлових приміщень для розміщення офісів і хостелів. Це дозволить вирішити актуальну проблему на українському ринку нерухомості без негативних наслідків для вільної та прозорої конкуренції. Потенційно законопроект може змінити попит на будівництво нежитлових приміщень. Крім того, прийняття законопроекту матиме позитивний вплив на жителів багатоквартирних будинків, оскільки відсутність офісів зменшить навантаження на внутрішні комунікації і зовнішню інфраструктуру (наприклад, вивільнить місця для паркування, дозволить зменшити витрати на обслуговування ліфта тощо). Разом з тим, підприємці будуть змушені орендувати нежитлові приміщення, що може збільшити ціну їх товарів/послуг для користувачів. Вважаю, що законопроект пропонує зміни, стоять підтримки і просування. Однак вважаю за необхідне надати в тексті законопроекту чітке роз'яснення формулювання "діяльність, порушує права і інтереси власників" і "використання не за призначенням квартир". Деталізація дозволить уникнути маніпуляцій з боку контролюючих органів органами. Тому рекомендую прийняти № 5473 в першому читанні.

 

 

Негативні риси законопроекту:

підвищення витрат на ведення бізнесу через необхідність оренди дорожчий комерційної нерухомості;

загроза закриття частини мікро-, малого та середнього бізнесу;

потенційні проблеми при реєстрації фізосіб-підприємців в житлових приміщеннях;

додаткові можливості для корупції з боку правоохоронних, реєстраційних та контролюючих органів;

ризик небажання забудовників надавати будинкам статус житлових;

збільшення тиску на власників квартир, які здають своє житло в оренду;

поява практики укладення підприємцями фіктивних договорів оренди нежитлових приміщень;

висока вартість штрафів, яка збільшує ризик корупції;

не враховує місцеву специфіку (на рівні регіону, населеного пункту тощо), встановлює єдині правила для всієї країни;

не передбачає механізму узгодження ведення бізнесу в житловому будинку за згодою сусідів і/або дозволом місцевої влади;

не регулює процедуру переведення житлових приміщень в житлові і навпаки;

передбачає лише адміністративну відповідальність за порушення, не в інтересах сусідніх жителів.

 

Дмитро Романович, проектний менеджер реформи дерегуляції Національної ради реформ

Законопроект № 5437 чітко закріплює заборону використовувати житлові приміщення як офіси і міні-готелі та істотно підвищує штрафи за невиконання закону. Законопроект матиме негативні наслідки для малого та середнього бізнесу. Використання житлових приміщень як офіси – це вимушений крок для підприємців, пов'язаний з дефіцитом офісних приміщень і занадто високою вартістю їх оренди. Фактично законопроект змушує малий бізнес або переїжджати до офісних центрів, або платити хабарі, оскільки це буде дешевше, ніж заплатити штраф. Законопроект діє тільки в інтересах власників офісних приміщень і контролюючих органів. Рекомендую відхилити законопроект № 5437. Вирішити декларовану законопроектом проблему можна шляхом спрощення процедури узгодження діяльності офісу/хостела з мешканцями будинку. Наприклад, через отримання згоди мешканців.

Таким чином, сім з дев’яти опитаних експертів (77,8%), які беруть участь в проекті PolitEyes, рекомендували відхилити законопроект. 4 з 7 експертів (57,1%) вважають, що адвокація не на часі. Два із семи експертів (28,6%) вважають, що законопроект втратив актуальність.