Як аферисти продають чужі квартири

У Києві затримали банду аферистів, які продавали чужі квартири. За два роки на рахунку злочинців опинилося 35 квартир.

Журналісти з'ясували, за якою схемою аферисти примудрялися збувати чужу власність і як їх спіймали, пише "Сегодня". 

 

Квартиру Оксани Лісовської продали шахраї. Про це жінка дізналася випадково, коли її викликали в поліцію для перевірки документів. Як виявилося, їх підробили.

 

"Показали паспорт, там була моя прізвище та ім'я всі мої дані, але серія паспорта не моя і не моя фотографія. Я не могла зрозуміти, звідки ростуть ноги", – розповіла жінка.

 

Від імені Оксани, аферисти продали ще одну квартиру. За ділками слідчі стежили більше двох років.

 

"З використанням підроблених документів надавали на реєстрацію до нотаріусів, після чого вони оформляли право власності на підставну особу з їхнього кола і намагалися заволодіти грошима, продавши цю квартиру добросовісному набувачу", – пояснив старший оперуповноважений управління карного розшуку ГУ Національної поліції в місті Києві Сергій Руденко.

 

У банді було десять осіб. Одні відповідали за підробку документів, інші – за пошук потрібного житла. В руки аферистів потрапляли квартири, чиї власники давно померли або перебувають за кордоном, нерухомість яких кілька разів продавалася – щоб відволікти увагу правоохоронців.

 

Слідчі затримали організаторів банди – 38-річного киянина, і 42-річного жителя Луганської області, на якого оформляли більшу частину квартир. Було вилучено ряд підроблених документів, печаток і паспортів громадян України. Причетних до злочину нотаріусів слідчі поки перевіряють.

 

Експерт Дмитро Кирилюк передбачає, що його колеги теж могли стати жертвами досвідчених шахраїв. Адже не завжди вдається розпізнати підробку документів.

 

"Якщо держава введе нам доступ до реєстру паспортів громадян, ID-карт, нотаріус буде бачити, чи не були вкрадені документи, буде бачити фотографію особи і зможе переконатися, що фотографія в паспорті не переклеєна", – зазначає Кирилюк.

 

Наразі затримані перебувають під вартою. За шахрайські схеми їм загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі.