Українці абсолютно легально можуть не платити за нерухомість

З 1 липня українці почали отримувати повідомлення про нарахування податку на нерухомість, якою вони володіли в минулому році. Юристи вивчили закон і з'ясували, що він приймався з порушеннями процедури. Що означає масштабна афера влади і як з нею боротися, пояснила Марина Дєдушева.

«Річ у тім, що зміни до Податкового кодексу не можуть бути внесені пізніше 15 липня. Таким чином, податок на нерухомість, який був введений 28 грудня 2015 року, повинен нараховуватися тільки за цей рік, а не за минулий. Таке правило поширюється і на рішення про встановлення місцевих податків і зборів місцевими органами. Отже, податок на нерухомість можна оскаржити в судовому порядку», - йдеться в першому номері «Успішна країна».

За словами Дєдушевої, кожен українець, який хоче відновити справедливість може отримати, юридичну допомогу. Для цього на сайті platyatvsiaboneplatytnikhto.com розміщена покрокова інструкція і позов; вказано, як правильно оформити претензію, швидко знайти суд свого міста або села, і подати її. При цьому юристи готові підтримувати та консультувати громадян на кожному з кроків.

«Автори законопроекту встановили податок на 1 кв. м, але не врахували вартості нерухомості, таким чином зобов'язавши всіх українців платити за будинки, гаражі та сараї нарівні з елітними будинками олігархів і депутатів», - розповідає Олександр Клименко. Крім того, він зазначає, що судовому оскарженню підлягає і транспортний податок, під час прийняття якого також не було дотримано регламенту.

В рамках регіональних форумів "Справедливі податкі - Успішна країна»,  був запропонований альтернативний, соціально справедливий варіант оподаткування нерухомості. Згідно з документом, платіж повинен розраховуватися не від площі, а від вартості. Концепція передбачає, що нерухомість, вартість якої менше 50 тисяч євро, не обкладається податком, а до дорожчої нерухомості застосовується ставка від 0,2% до 2%.

Також на прохання українців юристи підготували серію пояснювальних матеріалів про те, що потрібно знати про податок на нерухомість. Зокрема, що є об'єктом оподаткування, коли і скільки потрібно платити, а також як самому розрахувати цю суму. На сайті також наведена довідкова таблиця з інформацією про ставки податку на нерухомість в різних містах України, яка на постійній основі доповнюється юристами.