Податок на нерухомість шокує українців

Із цього місяця почнуть штрафувати тих, хто не сплатив податок на нерухомість. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики. Штраф залежатиме від суми боргу. Він становитиме від 10% до 20% заборгованості. Крім цього, треба буде оплатити пеню в розмірі 0,05% від суми кожної прострочки.

Як раніше повідомлялося за несплату податку на нерухомість штрафують навіть без квитанції, аналітик консалтингової компанії "СВ-Девелопмент", що займається дослідженнями на ринку нерухомості Сергій Костецький, поділився своїми міркуваннями на цю тему.

"Ситуація зі штрафом за несплату податку на нерухомість дуже складна. За законом про податок на нерухомість, тим власникам, чиї квартири й будинки внесені до нового реєстру, повинні приходити платіжки на сплату податку. Ті, в кого житло не в новому реєстрі, повинні самі піти в податкову й подати заявку на сплату цього збору",  повідомив він порталу Знай .

За його словами, найбільші проблеми з податком на житло почнуться через декілька років.

"Справа в тому, що фізично податківці не можуть відслідкувати, хто платить податок, а хто ні. Через це більша частина людей, особливо тих, чиє житло не внесено до нового реєстру, не платитимуть податку. А коли настане час продавати квартиру, то нотаріус вимагатиме довідку про те, що за житло немає ніякої заборгованості. У багатьох до того часу штрафи вже становитимуть величезні суми, співмірні з вартістю половини житла", - розповів він.

Особливо великі проблеми можуть бути в жителів сіл.

"У них багато сараїв, прибудов, гаражів. За це все треба платити. А багато людей не вникають і не знають про це. Тому вони одні з перших претендентів на штрафи",  додав Сергій Костецький.

Нагадаємо, податок на нерухомість з липня цього року повинні платити власники квартир площею понад 60 кв. м і приватних будинків площею більше 120 кв. м.

 

Читайте також: Українці абсолютно легально можуть не платити за нерухомість