Як українцям можна сховатися від податку на нерухомість

Час «Х» для українців, які мешкають у просторих апартаментах, все ближче. До 1 липня всі громадяни-платники податку на нерухомість мали отримати повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку.

У Фіскальної служби поки немає даних про всі об’єкти нерухомості. Особливо про квартири або будинки, зареєстровані до 2013 року – початку роботи державного електронного реєстру. Тому формально закон повинні виконувати всі, а податкові повідомлення отримують тільки ті, чия нерухомість потрапила в реєстр.

 

Журналісти з’ясували у юристів всі нюанси сплати податку на нерухомість в 2017 році, інформує Побудовано.

 

Немає повідомлення – немає податку

 

Керуючий партнер, адвокат ЮФ «Можаєв і партнери» Михайло Можаєв розповів UBR.ua, що формально закон покладає відповідальність за сплату податку на самих громадян. Водночас фізичним особам не потрібно самостійно підраховувати суму податку, за них це повинні зробити співробітники податкової.

 

За такою логікою, до 1 липня 2017 року власники квартир і будинків мали отримати такі повідомлення за місцем своєї реєстрації (прописки). У цих повідомленнях-рішеннях, крім опису об’єкта вказується і сума податку, розрахована фіскалами.

 

Як пояснив адвокат і старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець, тим, хто таке повідомлення не отримав, нічого платити не потрібно. У всіх інших є 60 днів на сплату податку з моменту отримання повідомлення-рішення.

 

Якщо платник не згоден з розміром податку, підрахованого працівниками фіскальної служби, потрібно звернутися в місцеву податкову інспекцію з вимогою провести звірку розрахунків. Як показує практика, в базах даних закралося чимало помилок. Може бути неправильно вказана площа (тепер враховується не житлова, а загальна площа будівлі), або сума податку.

 

Якщо вдасться довести помилку, вам повинні перерахувати податок і видати нове податкове повідомлення-рішення. В іншому випадку є можливість оскаржити вже видане у податковій вищого рівня або через суд.

 

«У нас були клієнти, які отримували такі повідомлення і приходили до податкової. Розібралися і сплатили. Більше проблем у них не виникало», – розповів Михайло Можаєв.

 

 

Є нюанси

З 2017 року розмір податкової ставки для нерухомості знизили вдвічі – до 1,5%, бо зросла в два рази мінімальна зарплата (щоб абсолютна величина податку не занадто збільшилася). Однак податок сплачується за попередній рік. Отже, максимальна ставка податку може бути 3% від мінзарплати в 2016 році або 41,34 грн за кожен квадратний метр понад площі неоподатковувану.

 

Нагадаємо, пільгова площа для квартир становить 60 кв. м, для будинків – 120 кв. м, а при одночасному володінні будинком і квартирою – 180 квадратів. Все, що вище, підлягає оподаткуванню. Якщо українець володіє більше ніж одним будинком або квартирою, то діють ті ж правила: підсумовується загальна площа всіх об’єктів і віднімається пільгова.

 

Юристи звертають увагу на той факт, що при здачі об’єкта в оренду (коли є офіційний договір і податкова дізнається про це) доведеться платити податок зі всієї площі, без урахування пільги.

 

Теоретично є можливість не платити податок, якщо місцева влада не прийняла рішення про ставку податку на нерухомість. Згідно з роз’ясненнями ДФС, ставка податку в такому випадку складе 0%.

 

Як раніше пояснював фахівець департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Володимир Гуцуляк, для кількох об’єктів, які розташовані в різних регіонах країни, в алгоритмі при розрахунку податку враховується кожне рішення органу місцевого самоврядування, де розташований об’єкт оподаткування.

 

Нагадаємо також, що з 2015 року об’єктом оподаткування є будь-яка нерухомість, як житлова, так і нежитлова. До нежитлових об’єктів відносять господарські й допоміжні приміщення (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, льохи, навіси, котельні та ін.).