У Франківську затвердили перелік осіб, яких звільнено від сплати податку на нерухомість

Івано-Франківська міська рада прийняла рішення про надання пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

У документі представлений перелік пільг для фізичних осіб, які увійдуть в дію з 1 січня 2018 року. Розмір пільги – 100%.

 

Група платників:

- соби, які належать до учасників бойових дій згідно із Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; ветеранів ОУН-УПА, у власності яких перебувають об'єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки;

- інваліди І-ої групи, у власності яких перебувають об'єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки;

- особи, які належать до постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до 1,2 категорій згідно з пунктами 1 та 2 частини першої статті 14 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

 

Нагадаємо, в Україні за квартири площею більше 60 квадратів і за будинки від 120 квадратних метрів потрібно платити податок на нерухомість. Наприкінці 2015-го парламентарії внесли зміни до Податкового кодексу, згідно з яким податком обкладаються не тільки житлові квартири і будинки, а й сараї, гаражі, погреби, літні кухні.

 

Міські ради самі визначають, яка житлоплоща вважається "зайвою" і який податок з неї стягувати. При цьому законом встановлено, що податок на нерухомість не потрібно платити на квартири площею менше 60 квадратів і на будинки менше 120 квадратів. Якщо в родини є і будинок і квартира, для них вважається "нормою" 180 квадратів. Ставка податку може коливатися в межах від 0 до 1,5% від мінімальної зарплати на один квадратний мент.