Скандальні апартаменти "На озері": забудовник через суд скасував припис про незаконний котлован під ІІ чергу будівництва

Приватне підприємство «Прикарпаття і К» через суд скасувало припис управління з питань держархбудконтролю про зупинення підготовчих та будівельних робіт на об’єкті по вулиці Мазепи, 144. Припис стосується котловану виритого під другу чергу скандального будівництва «Комплексу апартаментів «На озері».

Як відомо, у липні Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю провело позапланову перевірку об’єкта будівництва по вулиці Мазепи, 144, а саме «виритого котловану з лівої сторони від адміністративного корпусу Івано-Франківської обласної організації ТСО України». Перевірка виявила, що підприємство «Прикарпаття і К» вирило котлован на земельній ділянці, яка належить обласній організації ТСО, без отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

 

Котлован під ІІ-чергу будівництва на Мазепи, 144 станом на липень 

 

У підсумку управління з питань держархбудконтролю склало припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт на вказаному об’єкті з вимогою усунути виявлені порушення, а на виконавця робіт, підприємство «Прикарпаття і К», наклало штраф у сумі 623 080 гривень.

  

Згодом фірма-підрядник звернулася до суду з вимогою визнати протиправним та скасувати припис від 5 липня 2017 року, а також постанову про накладання штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 12 липня 2017 року.

 

У ході судового засідання вияснилося, що позапланову перевірку управління з питань держархбудконтролю здійснювало на підставі листа Управління служби безпеки України в Івано-Франківській області.

 

Як відомо, зводити апартаменти «На озері» Івано-Франківськ обласне товариство сприяння обороні України розпочало без жодних дозвільних документів. Хоча документи в організації все таки були, правда не на житлову забудову, а на будівництво спортивно-готельного комплексу з вбудованими приміщеннями соціально-побутового призначення на власній земельній ділянці по вулиці Мазепи, 144.

 

Будівництво здійснює підрядна фірма «Прикарпаття і К», яка декларувала будівництво біля міського озера, як «Комплекс апартаментів «На озері», розрахований на ІІ черги будівництва.

 

Перша черга – це 10-поверховий будинок з самовільно надбудованим 11-м поверхом. Тут є 90 житлових приміщень, які в рекламних матеріалах названі «апартаментами». ІІ черга будівництва - це виритий поруч котлован, який забудовник вирив більше року тому, а ріелтори пробували продавати у ньому неіснуючі «апартаменти». Саме цей котлован держархбудконтроль своїм приписом визнав незаконним.

 

Як йдеться у матеріалах справи, обласна організація ТСО України та підприємство «Прикарпаття і К» виритий котлован позиціонують як запроектований корпус (ІІ черга будівництва) ) спортивно-готельного комплексу по вулиці Мазепи, 144, що був затверджений робочим проектом.

  

 І- черга будівництва на Мазепи, 144 станом на липень 

 

Ще у грудні 2007 року Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю міста Івано-Франківська видала обласній організації ТСО України дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва спортивно-готельного комплексу з вбудованими приміщеннями соціально-побутового призначення по вулиці Мазепи, 144. На підставі цього суд прийшов до висновку, що твердження контролюючого органу про те, що роботи на об’єкті ведуться без дозволу на виконання будівельних робіт є необґрунтованими.

 

Відтак у вересні Івано-Франківський міський суд задовольнив вимоги підприємства «Прикарпаття і К» та постановив визнати протиправним та скасувати припис Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю про зупинення підготовчих та будівельних робіт, а також скасував постанову про накладення штрафу.

 

Постанова суду від 7 вересня 2017 року

 

Як писало Побудовано в Франківську, скандальне будівництво «Комплексу апартаментів «На озері» по вулиці Мазеп, 144 ведеться уже другий рік. За цей час обласна організація ТСО безперешкодно звела 10-поверховий «спортивно-готельний комплекс», розпродала першу чергу «елітних апартаментів», вирила котлован під другу чергу будівництва і навіть добилася через суд видачі містобудівних умов та обмежень на уже збудований будинок.

 

По-факту, замість спортивно-готельного комплекс тут побудували багатоквартирний житловий будинок. А люди, які віддавали гроші за квартиру, обізнану «апартаментами», по-факту, купили готельний номер.  Та й жодних дозвільних документів на час будівництва у товариства не було. Про це ДАБІ офіційно заявляло ще навесні 2016 року.

 

Після скарг, звернень та прискіпливої уваги з боку ЗМІ, ДАБІ призупинило будівництво скандального об'єкту на Мазепи, 144, видавши припис на підставі того, що забудовник не допустив на будівельний майданчик інспектора з архбудінспекції. Але товариство сприяння обороні України оскаржило це рішення в суді. 23 березня 2016 року окружний адмінсуд скасував припис ДАБІ про зупинку будівництва.

 

Восени того ж року організація знову подала позов в Івано-Франківський окружний адмінсуд. Тоді позивач вимагав, щоб Департамент містобудування та архітектури та культурної спадщини видав містобудівні умови та обмеження на будівництво двох черг багатоквартирного житлового комплексу на місці незаконно виритого котловану та уже збудованого готелю, який розпродали під виглядом елітних квартир. У свою чергу, Івано-Франківський окружний адмінсуд  постановив у позові ТСОУ відмовити.

 

Натомість, ТСОУ подало на апеляцію. Відтак, Львівський апеляційний суд прийняв рішення задовільнити апеляційну скаргу частково. А саме скасувати постанову Івано-Франківського адмінсуду. Визнати протиправною відмову Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини щодо надання ТСО містобудівних умов та обмежень. Окрім того зобов'язати Департамент надати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки площею 1,2627 га, розташованої по вули Гетьмана Мазепи, 144 в для будівництва багатоквартирного житлового комплексу з вбудованими приміщенням спортивно-громадського призначення, перша і друга черга та трансформаторну підстанцію з блокованими гаражами.