Податківці обшукали офіс підрядника, що будує садок в Микитинцях. Вилучили печатки, установчі документи та бойові патрони.

Приватне підприємство «Галкомбуд» роками виконувало роль ледь не головного будівельного підрядника міської влади. До кінці року фірма мала б завершити будівництво садка у Микитинця, а її колишній керівник та засновник Роман Галіпчак майже рік очолює міське управління капітального будівництва. З іншої сторони, за останні кілька місяців підприємство стало фігурантом відразу двох кримінальних проваджень.

У вересні управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області порушило кримінальне провадження за фактом умисного ухилення службовими особами підприємства «Галкомбуд» в період з 1 січня 2016 року по 30 червня 2017 року від сплати податку на додану вартість в сумі 1 530 340 грн.

 

Буквально місяць тому у рамках досудового розслідування працівники податкової міліції провели обшук в офісі підприємства по вулиці Незалежності, 65.

 

В ході обшуку було виявлено та вилучено печатки, установчі документи, чекові книжки, дві банківські карточки, чорнові записи та численні первинні документи фінансово-господарської діяльності. З цього приводу слідчий звернувся до суду із клопотанням накласти арешт на вилучене майно. 12 жовтня слідчий суддя Івано-Франківського міського суду своєю ухвалою клопотання задовольнив.

 

Ухвала Івано-Франківського міського суду від 12 жовтня 2017 року

 

Втім виявилося, що під час обшуку у кабінеті директора підприємства «Галкомбуд» працівники податкової міліції виявили 108 бойових припасів калібру 7, 62 мм. Знайдені патрони були вилучені. За фактом зберігання бойових припасів 10 жовтня було відкрите кримінальне провадження, а 12 жовтня ухвалою Івано-Франківського міського суду на них накладено арешт. Зазначимо, що за даними аналітичної платформи «YouControl» директором підприємства значиться Гоян Михайло Васильович.

 

Ухвала Івано-Франківського міського суду від 12 жовтня 2017 року 

 

 

Скрін з YouControl 

 

Відтак менш аніж два місяці компанія «Галкомбуд» стала фігурантом відразу двох кримінальних проваджень. При тому, що діяльністю підприємства поліція зацікавилась ще у минулому році запідозривши його у «нечесній грі» під час будівництва садка у приміському селі Микитинці та спортивного комплексу на Пасічній.

 

 

Побудовано в Франківську раніше писало про відкрите у липні 2016 року кримінальне провадження проти посадових осіб «Галкомбуду» та міського управління капітального управління, яких запідозрили у внесені неправдивих відомостей в акти прийняття виконаних підрядних робіт за 2015 - 2016 рік при будівництві дитячого садка у селі Микитинці. Інформація стосується об'ємів, вартості виконання робіт, кількості матеріалів та інших загальновиробничих витрат, а також цільового використання бюджетних коштів.

 

Договір про будівництво дитсадка УКБ уклало із підприємтвом» Галкомбуд» у липні 2015 року. Це підтверджують дані «Вісника державних закупівель». При очікуваній вартості робіт у 15,4 млн грн, за результатами проведених торгів сума угоди склала 13, 46 млн грн. Дитсадок розрахований на 95 місць, а кінцевий термін виконання робіт спливає у грудні цього року.

 

 

У вересня 2016 року Івано-Франківський міський суд своєю ухвалою дозволив Державній фінансовій інспекції провести позапланову перевірку фінансово-господарської діяльності УКБ за період з 1 липня 2015 року по 31 серпня 2016 року, а також провести зустрічну звірку з підприємством «Галкомбуд».

 

Ще одне кримінальне провадження було відкрите у січні 2017 року стосовно привласнення бюджетних коштів виділених для будівництва багатофункціонального спортивного мінікомплексу по вулиця Пасічна, 55. Відомо, що в листопаді 2016 року управління капітального будівництва та вже відоме підприємство «Галкомбуд» уклали договір на виконання будівельних робіт на суму 7,14 млн грн. Зі сторони Управління договір підписав тоді ще діючий керівник Володимир Ковальчук. Фірму-підрядника представляв Михайло Гоян.

Тут ситуація ідентична попередній. Службові особи УКБ будучи у змові з директором «Галкомбуду» завідомо внесли неправдиву інформацію про вартість та об’єми робіт в акти виконаних робіт, в результаті чого привласнили бюджетні кошти.

 

 

Про це йдеться у матеріалах клопотання, поданого слідчим ГУ НП в Івано-Франківській області до міського суду, в якому йшлося про надання доступу до банківських рахунків підприємства «Галкомбуд» відкритих в АТ «УкрСиббанк», за період часу з 28 листопада 2016 року по 22 березня 2017 року. У березня 2017 року Івано-Франківський міський суд своєю ухвалою клопотання слідчого задовольнив.

 

 

При цьому ані відкрите кримінальне провадження, ані зацікавлення поліції рахунками підрядника не зупинило управління капітального будівництва у серпні укласти із підприємством «Галкомбуд» договір на виконання додаткових робіт з будівництва багатофункціонального спортивного мінікомплексу по вулиці Пасічна, 55 на суму 640 156 грн.

 

За даними аналітичної платформи «YouControl», приватне підприємство «Галкомбуд» засноване у 2004 році та займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Від дня його заснування і до листопада 2016 року підприємство очолював один із його засновників - Роман Богданович Галіпчак.

 

 

Згодом фірма отримала нового керівника в особі Думича Михайла Михайловича. Правда, на посаді він пробув не більше двох тижнів і згодом його замінив Гоян Михайло Васильович. Романа Галіпчака, у грудні 2016 року, міський голова призначив на посаду керівника міського Управління капітального будівництва.

Скрін з YouControl

 

Скрін з YouControl

 

 

До слова, Побудовано в Франківську раніше вже звертало увагу на підприємство «Галкомбуд». Саме ця компанія є генпідрядником житлового комплексу «Еталон» по вулиці Стуса. Будівництво там ведеться з дотриманням усієї виданої дозвільної документації. Єдине - житлову багатоповерхівку будують у «швидкому темпі». Справа в тому, що земельна ділянка, на якій зводять ЖК «Еталон», міська рада передала в оренду під будівництво торгового центру.