Православна церква продовжує воювати за приміщення на Чорновола

14 листопада 2016 року в Спасо-Преображенському храмі Івано-Франківська відбулись парафіяльні збори за участю церковної громади та представників Івано-Франківської єпархії, які очолив настоятель храму, Преосвященніший єпископ Тихон.

Керуючий єпархією звернувся до вірян зі звісткою про вимогу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради звільнити приміщення храму у зв’язку із розірванням договору оренди на підставі постанови Львівського апеляційного господарського суду від 2 листопада 2016 року. Відповідний лист від 9 листопада 2016 р. надійшов на адресу єпархії.

У своєму зверненні єпископ Тихон зазначив, що саме рішення Львіського апеляційного господарського суду на адресу єпархії ще не надходило. Але одразу після його отримання єпархія оскаржуватиме його в порядку касаційного провадження.

"Громада висловила обурення необ’єктивним висвітлення ситуації навколо храму в місцевих ЗМІ, які дозволили собі не етичні та лайливі висловлювання на адресу парафіян та кліру храму. Представники єпархії запевнили, що будуть проводити інформаційну роботу у повному обсязі з залученням регіональних та державних ЗМІ", - повідомляє прес-служба Єпархії УПЦ МП.

Також було запропоновано зробити відеозвернення до Президента України, міського голови, органів державної влади, Помісних Православних Церков та міжнародних правових організацій для захисту свого конституційного права.

Парафіяни запевнили що стоятимуть на захисті свого права молитися у Спасо-Преображенському храмі до тих пір, доки не будуть вичерпані всі засоби національного та міжнародного правосуддя.

Як з'ясував "Побудовано в Івано-Франківську", земельну ділянку та приміщення колишнього дитячого садка по вул. Чорновала, 6 єпархія УПЦ МП орендує ще з 2006 року.

В будівлі новий власник облаштував молитовний будинок та канцелярію. За договором, дія оренди мала припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Адреса якої мала би бути Чорновола,6 Б. Проте будівництво досі не розпочате.

Натомість, Івано-Франківськ в цей час ще й надав єпархії УПЦ МП окрему ділянку для будівництво церкви по вул. Довженка,2. Але і після її спорудження православні приміщення дитячого садка не звільнили.
Усі ці 10 років за оренду земельної ділянки та приміщення колишнього садка єпархія УПЦ МП платить до міського бюджету 583 гривні в рік.

У жовтні 2015 року виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради було подано позов про визнання недійсним договору оренди приміщення храму по вулиці Чорновола з Івано-Франківською єпархією УПЦ.

Рішенням Господарського суду від 15 грудня 2015 року органу місцевого самоврядування було відмовлено в задоволенні всіх позовних вимог. Така позиція господарського суду була підтримана постановою Львівського апеляційного господарського суду від 4 травня 2016 року та постановою Вищого господарського суду України від 12 липня 2016 року.

Після того, як всі інстанції української судової системи визнали договір дійсним, було відновлено провадження у справі про розірвання вказаного договору оренди між тими ж сторонами, яке було відкрите ще в серпні 2015 року. В цьому випадку закон знову став на захист єпархії та громади – рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 2 серпня 2016 року позивачу було відмовлено у задоволенні й цих позовних вимог.

На цьому судова тяганина не закінчилась і розгляд справи продовжився у Львові. Не зважаючи на те, що в апеляційній інстанції правосуддя схилило чашу терезів на користь органу місцевого самоврядування, громада має можливість захистити свої права в порядку касаційного провадження.

Юридичний відділ Івано-Франківської єпархії вже готує касаційну скаргу, відповідні звернення у міжнародні правозахисні організації, а також до помісних Православних Церков, з якими УПЦ перебуває у канонічному єднанні.