Правоохоронці порушили справу за фактом підробки документів на Гімназійній

Мешканці Івано-Франківська не можуть приступити до опорядження своїх помешкань у новобудові на вул. Гімназійній, 17 через судову тяганину із сусідами. Але як стверджують власники позивач і сам порушив законодавство.

Команда «Побудовано в Івано-Франківську» спробувала розібратися у конфлікті.

Як повідомили мешканці Гімназійної, 17, їхня будівля закінчена. Є зареєстрована декларація про готовність до експлуатації та забудовником проведені всі комунікації, але позов сусідів з Гімназійної, 15 не дає людям отримати поштову адресу та оформити право власності.

«Ми нічого не можемо зробити через ухвалу міського суду у цивільній справі. Люди, серед яких Недільський П.Є. та Недільська Г.Є., кажуть, що забудова незаконна. А головний аргумент – невідповідність цільового призначення земельної ділянки», - каже власник квартири, учасник АТО Ігор Склеповий.

У департаменті містобудування, архітектури та культурної спадщини МВК підтвердили, що поки справа знаходиться у суді то забудівнику та іншим особам заборонено здійснювати будь-які дії стосовно багатоквартирного будинку, в тому числі, будівництво, підключення комунікацій, присвоєння поштової адреси та оформлення прав власності.

За словами власників квартир усі документи оформлені відповідно до закону. Зокрема будівництво і проектування відбувалося на основі рішення міськвиконкому та генплану. А тому звинувачення безпідставні.

Майбутні мешканці житлового будинку разом із забудівником вирішили власними силами дослідити, яким чином їх сусіди приватизували земельну ділянку та збудвали на цій території житловий будинок і виявили факт підробки документів.

 «Сам позивач Недільський був одним із «щасливчиків» які отримали дозвіл на будівництво споруди побутового обслуговування з надбудовою житлових приміщень за адресою вул. Гімназійна, 15. Але дивним чином зявляється житловий будинок», - розповідає Склеповий.

За його словами у підприємця є підроблені документи, за якими він не сплатив жодних коштів і безоплатно приватизував земельну ділянку.

Як повідомляло раніше «Побудовано в Івано-Франківську», у 2004 році земля у мікрорайоні №7 (Калуське шосе – Демянів лаз) була запроектована для малоповерхової забудови. Після проектування, міський виконавчий комітет затвердив умови конкурсу на право забудови даного мікрорайону та створив конкурсну комісію. Міська влада в першу чергу хотіла цю землю надати підприємцям для ведення бізнесу.

В 2004 році приватний підприємець Петро Євгенович Недільський отримав дозвіл для проведення проектно-пошукових робіт на будівництво споруди побутового обслуговування населення з надбудовою житлових приміщень. Приміщення під бізнес Недільський мав будувати за адресою вул. Гімназійна, 15.

У 2007 році Петро Недільський пише заяву міському голові Івано-Франківська з проханням дати йому дозвіл на саме будівництво цих комерційних приміщень, а через місяць МВК дає такий дозвіл. Підприємець укладає договір оренди землі і починає будову, яка перетворюється з комерційної на повноцінний приватний житловий будинок.

Цей будинок площею 229,6 м2 по вул. Гімназійна, 15 отримав свідоцтво на право власності у 2008 році. Власником нерухомості юридично вписали не підприємця Недільського, який орендує землю, а Петра Недільського як просту фізичну особу. Саме право власності видано на підставі розпорядження міського голови від 29 грудня 2007 р. Але в оригіналі цього розпорядження Петро Євгенович Недільський не числиться.

Уже маючи зареєстрований житловий будинок, Петро Євгенович робить останній крок для безкоштовної приватизації земельної ділянки. Оскільки земля надана саме підприємцю Недільському, то для приватизації землі підприємець змушений викупити землю. Але він йде на маленьку хитрість.

Івано-Франківська міськрада приймала рішення про безоплатну передачу землі у власність на підставі документів із землеустрою та висновку управління архітектури від 18 червня 2008 року, а цей документ магічним чином зареєстрований на Дмитра Олексійовича Федоріва, а не підприємця Недільського.

Якщо коротко, то підроблене розпорядження міського голови, для отримання свідоцтва про право власності на об’єкт нерухомості і підроблений висновок дозволив безплатно приватизувати землю.

«Ми провели невелике розслідування і всі матеріали передали до правоохоронних органів», - каже чоловік.

Як повідомили команді «Побудовано В Івано-Франківську» у Івано-Франківській місцевій прокуратурі за зверненням мешканців було відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.358 КК України.

 

Ми й надалі продовжимо слідкувати за перебігом подій.