Облрада виступила за збереження приміщення солодового цеху франківського пивзаводу

Прикарпатські обранці виступили за збереження пам’ятки культурної спадщини національного значення – приміщення солодового цеху пивзаводу на вулиці Новгородській, 28, 49 у Івано-Франківську.

Відповідне звернення обласна рада скерувала до Міністерства культури України, ОДА, міського голови Івано-Франківська, прокуратури області, управління національної поліції та до управління державної архітектурно-будівельної інспекції в області.

Ініціював звернення депутат обласної ради, заступник голови постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова Сергій Адамович.

Підставами для цього стало невиконання власником пам’ятки зобов’язань, передбачених умовами охоронного договору.

Він передбачає проведення поточного та капітального ремонтів, здійснення реставраційних робіт. Однак, попри приписи компетентних органів, умови договору не виконувалися, внаслідок чого відбувалося руйнування приміщення.

"Станом на сьогодні будівельні роботи на об’єкті не забезпечені необхідною дозвільною документацією, частина будівлі солодового цеху пивзаводу розібрана, інша знаходиться в аварійному стані, знищена територія прилеглої ділянки, яка була невід’ємною частиною комплексу з характерним ландшафтом залишків фортифікаційних насипів, підземель тощо, - йдеться у зверненні, - Виходячи з того, що здійснення подальших будівельних робіт без належної дозвільної бази чи зволікання власника будівлі з реалізацією комплексу планомірних робіт щодо виведення її з аварійного стану та реставрації призведе до повного знищення об’єкта та втрати пам’ятки культурної спадщини національного значення, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради звертаємося до Міністерства культури України із закликом вжити невідкладних заходів задля збереження пам’ятки".

Окрім цього, депутати звернулися до ОДА, керівництва міста, правоохоронних і контролюючих органів щодо перевірки дотримання пам’яткоохоронного законодавства власником пам’ятки культурної спадщини національного значення та втілення заходів для її збереження.

Довідково: Івано-Франківський пивзавод або Пивоварний завод — пам'ятка архітектури національного значення у місті Івано-Франківськ. Пам'ятка є рідкісним зразком промислової архітектури України другої половини XVIII століття. Охоронний номер 1137.

Комплекс заводу складався з двох цехів – солодового і варного. У підвалах варного цеху відбувався процес доброджування пива. З 1905 року і до Другої світової війни варінням пива на Станиславівській броварні займався Пйотр Зедельмайєр з родиною. Завод при ньому носив назву «Browar Parowy Sedelmajera Sp.zoo». У радянські часи завод продовжував функціонувати. Тут варили пиво «Станіславське», «Гуцульське», «Донецьке», «Жигулівське», «Львівське», «Московське».

 У 1996 році завод збанкрутував. У 2003 році пам'ятку було виставлено на аукціон.