В Івано-Франківську солодовий цех пивзаводу, пам’ятку архітектури 1767 року, готують до реконструкції

Про це 14 вересня, йшла мова на засіданні комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова при обговоренні звернення координатора «Поступового гурту франківців» Сергія Адамовича.

Нагадаємо, нещодавно місцеві активісти вирішили об’єднатися, щоб відстояти і зберегти пам’ятку культурної спадщини національного значення – приміщення солодового цеху пивзаводу. Ініціативна група прагне привернути увагу широких кіл громадськості, органів державної влади та місцевого самоврядування до аварійного стану будівлі солодового цеху пивзаводу і домогтися здійснення перевірки Міністерством культури України щодо дотримання вимог чинного пам’яткоохоронного законодавства власником пам’ятки.

«В мене є відверті застереження. На комісію я запропонував питання у зв’язку з тим, щоб проект реставрації дійсно був реставраційним, а не щоб там збудувалась зовсім інша будівля», - відмітив Сергій Адамович.

В свою чергу громадські активісти зазначили, що варний цех уже знищений, тепер сумна доля чекає солодовий цех.

 

 «Моя думка щодо реставраційного завдання - зараз буде робитися проект невідомо скільки часу. А нам треба цю пам’ятку зберегти», - відзначив представника Центру громадських ініціатив "Конкордія" Олег Новоденський.

На захист солодового цеху виступив колишній начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківська Ігор Панчишин, який зауважив, що проблема з руйнацією солодового цеху давня, говорити про руйнацію уже запізно.

 

 Голова комісії Юрій Черневий відмітив, що основним питанням має бути й зупинка механізм руйнування, мовляв, «мусить бути якийсь документ який зафіксує стан на сьогоднішній день і щоб цей стан не погіршувався».

У свою чергу начальник управління культури Володимир Федорак відзначив, що перше питання зараз у тому, чи Міністерство культури погодило проектне завдання.

«Нажаль в Україні відсутні штафи, як в інших країнах, де насправді дбають про культурну спадщину», - відмітив В. Федорак.

Відтак, на засіданні прозвучала пропозиція співпрацювати усім разом. Зокрема, Володимир Федорак зауважив, що також дуже важливого значення є повернення програми відновлення культурної спадщини, коли на це держава виділяла певні кошти, та контролювала роботу.

«В 2006 році колишній власник Стефурак підписав охоронний договір, в якому прописано за пунктами всі роботи, які мали проводитися на території солодового цеху. І першим пунктом було негайне допущення до археологічних робіт, які за 10 років так і не відбулися”, - коментував раніше Сергій Адамович.

Оскільки реставраційне завдання повинне погодити Міністерство культури України, члени комісії зазначили, що необхідно зараз визначити чи є дозвіл на реставраційні роботи. Якщо немає -відповідно вони незаконні.

Зараз приміщення цеху перебуває у власності ТзОВ “БК “Галицька”, представник якої Павло Бородайко стверджує, що проектна документація на реставрацію пам’ятки зараз на стадії погодження та державної експертизи. А на території солодового цеху проводяться лише підготовчі роботи.

 

 

«Там ведуть підготовчі роботи з планування території, складування будівельної техніки. Відповідно до будівельного законодавства жодних дозволів для цього непотрібно, є дозвіл ДАБІ», - пояснює Бородайко.

Проте, учасники обговорення зазначили, що це маніпуляція, оскільки немає проекту, то й немає права проводити підготовчі роботи .

Тому Ігор Панчишин запропонував зупинити всі роботи на території солодового цеху до оприлюднення проекту консервації та реставрації. Адже, ця територія входить в охоронну зону, тож діє особливий режим утримання пам’яток, а отже всі роботи повинні проводитись під наглядом спеціалістів.

«Ми уклали охоронний договір цього року, проте він зараз перебуває на погодженні у Міністерстві культури», - пояснив Бородайко.

«Як можна робити ззаду наперед?»- поцікавився колишній начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківська Ігор Панчишин.

На це П. Бородайко пояснив, що реставраційне завдання було погоджене усіма інстанціями, окрім Міністерства культури.

«Значить воно не погоджене», - відповів І. Панчишин та зауважив, що археологічні дослідження на цьому об’єкті, що є обв’язковим, також не проводились.

Тоді Павло Бородайко порадив громадській ініціативі звертатися до суду:

«Якщо ви вважаєте, що ваші права порушені, будь ласка звертайтеся в суд. Непотрібно ніякого громадського контролю. Якщо є правопорушення – звертайтесь в правоохоронну структуру. Територія солодового цеху знаходиться в приватній власності. Фінансування реставраційних робіт буде фінансуватися з приватних коштів. Тобто ми приступаємо до цих робіт в міру наших скромних можливостей», - зазначив Бородайко, передає Фіртка.

Крім того, представники громадської ініціативи зауважили, що наразі там будується стіна.

На це Бородайко відповів, що стіна аварійна, тому її потрібно було розібрати, щоб вона не завалилась, відтак вважає, що ця стіна не підпадає під закон про охорону культурної спадщини.

Нагадаємо, комплекс старої броварні занесений до державного реєстру пам’яток архітектури національного значення ще у 80-х роках минулого століття. Це найстаріша в Україні пам’ятка промислового значення. Охоронний договір укладений з управлінням культури ОДА. Відтак журналісти запропонували витребувати комісії в управління копію охоронного договору,аби розуміти про що мова. Також представники громадської ініціативи запропонували обрати активіста, який би контролював хід реставрації.

«Територія та об’єкт знаходиться в приватній власності. Для чого ще громадський активіст, який буде контролювати, це абсурдно», - відповів Бородайко.

Представник громадського сектору зазначив, що близько двох місяців тому вже зверталися до Архбудконтролю, однак дотепер жодної відповіді не отримали.

В результаті обговорення депутат обласної ради Дмитро Дзвінчук запропонував підготувати колективне депутатське звернення, яке через сесію облради спрямувати до Обласної державної адміністрації, Міністерства культури, Івано-Франківського міськвиконкому, до прокурора області та обласного управління Нацполіції.

«Це має бути звернення не комісії, а звернення депутатів, на яке мають реагувати і прокуратура, і ДАБІ. Мусять відповідати. В тому числі чому затягують в Міністерстві культури», - запропонував Дмитро Дзвінчук.

Також комісія підтримала пропозицію створення робочої групи, яка б провели фотофіксацію стану солодового цеху, та пропозицію доручити ОДА вжити всіх законних заходів щодо збереження пам’ятки архітектури.

http://www.paralleli.if.ua/images/news/16/07/23/34.jpg

Довідково: Івано-Франківський пивзавод або Пивоварний завод — пам'ятка архітектури національного значення у місті Івано-Франківськ. Пам'ятка є рідкісним зразком промислової архітектури України другої половини XVIII століття. Охоронний номер 1137.

Комплекс заводу складався з двох цехів – солодового і варного. У підвалах варного цеху відбувався процес доброджування пива. З 1905 року і до Другої світової війни варінням пива на Станиславівській броварні займався Пйотр Зедельмайєр з родиною. Завод при ньому носив назву «Browar Parowy Sedelmajera Sp.zoo». У радянські часи завод продовжував функціонувати. Тут варили пиво «Станіславське», «Гуцульське», «Донецьке», «Жигулівське», «Львівське», «Московське».

 У 1996 році завод збанкрутував. У 2003 році пам'ятку було виставлено на аукціон.