Облаштування громадських будівель сучасними засобами безпеки має бути передбачено ще під час проектування, - Лев Парцхаладзе

В інформаційному бюлетені №2/2019 від 28.02.2019 опубліковані нові державні будівельні норми щодо проектування громадських будівель (ДБН В.2.2-9:2018 «Громадські будинки і споруди. Основні положення»). Серед іншого новими нормами вводиться обов’язкове облаштування громадських будинків сучасними системами охоронної сигналізації, зокрема, рамочними пристроями на вході до будівель та системами відеоспостереження.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

 

«Безпека людини – це пріоритет №1. Особливо у місцях великого скупчення людей. Зокрема, у торгових центрах, інших великих громадських будинках, де є високі ризики протиправних дій та інших можливих надзвичайних ситуацій. Тому для підвищення безпеки людей та їх захисту під час перебування у таких закладах у нових ДБН щодо проектування громадських будівель передбачаються посилені вимоги щодо безпеки. Це так звані «рамки» на вході, які унеможливлять потрапляння до будівлі заборонених предметів, та сучасні системи відеоспостереження, які дозволять виявляти підозрілих осіб та швидко реагувати на можливі ситуації», – сказав він.

 

Крім цього, у нормах посилюються вимоги до облаштування громадських закладів системами пожежної безпеки, оповіщення про пожежу та керування евакуацією людей. Також вводяться сучасні, більш надійні та чутливі системи пожежної сигналізації, які швидше визначають момент виникнення пожежі та реагують на надзвичайні ситуації. Їх встановлення регламентується нормами ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту».

 

Нові ДБН щодо громадських будинків розроблений ДП «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва» на заміну чинних ДБН 2009 року. Вони вступають в дію з 1 червня 2019 року.