Мінрегіон вдвічі скоротить строк розробки будівельних норм

В Україні пришвидшили процедури розробки та зміни державних будівельних норм – з 1,5 року до 10 місяців. Тепер технічні завдання на розробку ДБН формуватимуться із залученням пропозицій від громадськості.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка спрощує процедуру розробки та зміни державних будівельних норм, робить їх максимально прозорими та публічними. Процедури пришвидшили – з 1,5 року до 10 місяців.

 

Також відтепер до них буде максимально залучатися громадськість – як фізичні особи, так і юридичні. 

 

«Гармонізація державних будівельних норм зі стандартами ЄС та оптимізація процедури і строків їх опрацювання, дозволить зробити їх менш зарегульованими. Ключовий акцент на публічність і прозорість. Відтепер, технічне завдання на розробку ДБН формуватиметься з залученням пропозицій від громадськості. Також ми зменшуємо етапність розробки ДБН, що дозволить пришвидшити їх перегляд і виключити корупційну складову», – зазначив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

 

Раніше процедура розробки ДБН була достатньо затягнута. Базова організація спочатку формувала ТЗ на розробку майбутнього ДБН, а вже потім це оприлюднювала на сайті і обговорювала з громадськістю, після чого вносила пропозиції і ТЗ знову перероблялось.

 

Щоб не робити подвійну роботу і не витрачати зайвий час пропонується одразу разом з експертами, професіоналами та громадськістю визначати суттєві умови, тобто, те, для чого розробляється і на що спрямований майбутній ДБН, та на основі цього спільно і остаточно формувати ТЗ.

 

На сьогодні в Україні діє 181 ДБН, з яких 63 були прийняті ще за часів радянського союзу. З 2015 року, Мінрегіоном було переглянуто біля 50 ДБН і внесено 526 змін до чинних.

 

Джерело