Мінрегіон підвищить надійність висотних будівель

Мінрегіон пропонує внести зміни в ДБН та встановити вимоги щодо жорсткості сталевих та сталезалізобетонних конструкцій для проектування каркасів висотних будівель.

У проекті нових державних будівельних норм щодо проектування висотних будинків пропонується встановити вимоги щодо жорсткості сталевих та сталезалізобетонних конструкцій для проектування каркасів висотних будівель. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону. Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе зазначив, що стійкість, надійність та безпека висотних будівель залежить від жорсткості конструкцій.

 

Сьогодні у чинних нормах щодо проектування висотних будівель вимоги щодо жорсткості несучих конструкцій сформульовані лише для залізобетонних каркасів. Проте сучасні технології та рішення дозволяють використовувати у висотному будівництві й інші матеріали, зокрема, сталь та сталезалізобетон.

 

«Тому у проекті нових ДБН ми пропонуємо прописати відповідні вимоги і для цих конструкцій. Це дозволить збільшити несучу спроможність таких висотних будівель як мінімум на 20% і, звичайно, настільки ж, підвищить їх надійність та безпеку», – додав Лев Парцхаладзе

 

Парцхаладзе підкреслив, що сталеві каркаси мають низку переваг перед бетонними та залізобетонними конструкціями.

 

До них відноситься можливість розробляти різні планувальні та архітектурні рішення, вдвічі швидший монтаж, ніж у випадку із залізобетоном, і можливість проводити будівництво у будь-який сезон.

Згідно з проектом нових ДБН, вибір конкретної конструктивної системи висотного будинку зі сталевим каркасом має визначатися на основі техніко-економічних розрахунків.

 

Перевагу слід віддавати рамним та рамно-в’язевим системам несучого сталевого каркасу. Товщина стін ядер жорсткості, а також несучих простінків, діафрагм жорсткості може прийматися змінною по висоті. Гнучкість сталевих колон слід приймати згідно з ДБН В.2.6-198:2014 «Сталеві конструкції. Норми проектування».