Об’єднані територіальні громади Івано-Франківщини зацікавлені в створенні власних органів держархбудконтролю

10-11 липня представники Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області взяли участь у семінарі «Вимоги часу та зміни в законодавстві щодо розроблення документації з просторового планування».

Захід, організований Центром розвитку місцевого самоврядування у смт Верховина, зібрав учасників містобудівного процесу регіону. Серед них – представники об’єднаних територіальних громад, місцевої філії ДП УНДІ ПМ «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя, Управління містобудування та архітектури ОДА, Управління ДАБІ в Івано-Франківській області.

 

Під час семінару обговорили принципи і напрямки планувальної організації та функціонального призначення територій, важливість містобудівної документації для просторового розвитку територій, процедуру та порядок розроблення містобудівної документації на місцевому рівні, джерела фінансування. Ще піднімалися питання нових державних будівельних норм щодо планування і забудови територій, а саме – «блакитні лінії», «зелені лінії», «жовті лінії».

 

Крім того, присутніх поінформували про головні аспекти щодо підготовки документів для набуття права на виконання будівельних робіт та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

 

Варто також відзначити, що представники об’єднаних територіальних громад продемонстрували особливе зацікавлення в питаннях набуття повноважень у сфері держархбудконтролю. Тож заступник начальника Управління ДАБІ на Івано-Франківщині детально роз’яснив процедуру:

 

«Для отримання містобудівних функцій орган місцевого самоврядування передусім має звернутися до Держархбудінспекції та висловити готовність самостійно контролювати сферу будівництва у своєму населеному пункті. Згодом створюється спільна комісія з передачі документів та вирішення питань, пов’язаних з утворенням та функціонуванням місцевої інспекції. А вже на наступний день після затвердження акту цієї комісії новоутворений орган держархбудконтролю починає здійснювати повноваження».