«ДАБІ – магазин з продажу дозвільних документів», – нардеп про корупцію на будівельному ринку


Президент Зеленський поставив перед Кабміном амбітне завдання за два місяці реформувати український будівельний ринок, що багато років потерпає від поборів та хабарників.

 

А голова уряду Олексій Гончарук взагалі днями заявив про готовність ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію.

 

Що ж дозволяє процвітати корупційним схемам у ДАБІ та як із цим боротись?

 

 

Головною причиною, що заважає інспекції нарешті запрацювати на користь громадян, бізнесу та країни в цілому, є банальна корупція.

 

«Ще за часів Януковича ця інспекція перетворилася на такий собі магазин, де можна було за певні кошти отримати будь-який дозвільний документ», – коментує народний депутат України Олена Шуляк.

 

Матеріали про затримання «на гарячому» службовців і керівників ДАБІ періодично прикрашають шпальти чи не усіх центральних і регіональних ЗМІ.

 

Так, нещодавно на хабарі у майже пів мільйона гривень піймали начальника ДАБІ Рівненщини. Аналогічні новини надходять зі Львова, Луцька та інших куточків України.

 

І суми тут зовсім немаленькі: як розповідають гравці будівельного ринку, у галузі навіть є певний «прайс». За метр квадратний «просять» від 5 доларів.

 

Тобто якщо ви маєте намір побудувати, наприклад, будинок на 5 поверхів з одним під’їздом, де на кожному поверсі буде розміщено 4 квартири по 50 квадратних метрів кожна, то вам доведеться неофіційно занести у ДАБІ 5000 тисяч доларів.

 

Якщо ж ви збираєтесь звести такий самий будинок, але вже на 25 поверхів і з 4-ма під’їздами, то тут сума хабаря сягне вже 100 тисяч доларів.

 

politica.com.ua