Не всі переселенці зможуть придбати житло за півціни, — Комнатний

В ефірі Громадського радіо Перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний розповів, про зміни до Порядку надання державної підтримки для забезпечення учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб доступним житлом.

Сергій Комнатний нагадав, що Верховна Рада України 16 березня прийняла законопроект № 4550, який надає додаткові можливості сім’ям учасників АТО та внутрішньо переміщеним особам при участі у програмі доступного житла.  Він також наголосив, що не всі переселенці зможуть ним скористатись.

 

"Не всі переселенці зможуть скористатися цим законом, бо не всі переселенці зможуть оплатити половину вартості житла. За даними Мінсоцполітики, у нас є трошки більше 400 тисяч переселенців працездатного віку. На цю категорію громадян буде спрямований цей закон. Громадянин має або одразу сплатити половину вартості, або отримати пільговий кредит",- сказав Сергій Комнатний.

 

 

Сергій Комнатний зауважив, що програма передбачає декілька можливих варіантів фінансування з місцевіих бюджетів всіх рівнів, або з державного бюджету, а розмір житлової площі врегульовується підзаконними актами.

 

"Питання розміру житлової площі врегульовано підзаконними актами. Зазначено, що фінансова підтримка розраховується у відповідності до нормативної площі, на яку вона має право. Це 21 квадратний метр на кожного члена родини і 10,5 на сім’ю додатково. Сім’я з трьох людей матиме право взяти 73, 5 квадратних метри. Вона може взяти і більше, але на різницю площі державна підтримка не буде розраховуватися", - сказав Перший заступник голови правління Держмолодьжитла.

 

 

Також він наголосив, що Держмолодьжитло забезпечить максимальну відкритість та прозорість під час реалізації даної програми.

 

"Держмолодьжитлом наприкінці минулого року підписані меморандуми з всеукраїнськими громадськими організаціями, які опікуються питаннями учасників АТО та переселенців. Також ми маємо відповідні договори про співпрацю з Міністерством молоді і спорту. Ми плануємо якомога швидше налагодити співпрацю з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій. Під пильним оком громадськості буде розроблений порядок визначення черговості", - сказав Сергій Комнатний.