Івано-Франківщина у п’ятірці лідерів за кількістю введеної в експлуатацію житлової площі

За інформацією головного управління статистики в області, будівельний комплекс Прикарпаття представлений як суб’єктами господарювання-юридичними особами, так і фізичними особами-підприємцями, частка яких у загальній кількості становить відповідно 49,6% та 50,4%.

У минулому році будівельну діяльність в області здійснювало 901 підприємство, з них 23 – середні, 878 – малі, з яких 766 – мікропідприємства.

 

Будівельні підприємства  виконали робіт на суму 1,5 млрд грн. За обсягом зведеної продукції на одну особу область посіла 14 місце серед регіонів України, за індексом – 19. Внесок будівельних підприємств у створення валової доданої вартості за попередній рік склав майже 8%. Частка робіт, виконаних на будівництві інженерних споруд, становила 42,4% від загального обсягу, нежитлових будівель – 36,8%, житла – 20,8%.

 

Також у 2016 році введено в експлуатацію 480,8 тис.м2 загальної площі житла. За цим показником Івано-Франківщина посіла 5 місце серед регіонів України, а у розрахунку на 1000 осіб постійного населення – 4 місце (введено 348,8 м2 проти 220,4 м2 в середньому по Україні).

 

Торік та з початку поточного року на території області прийнято в експлуатацію ряд об’єктів і потужностей, серед яких нафтова свердловина з розвідувального буріння, трансформаторна понижаюча підстанція напругою 35 кВ і вище, міні-ГЕС, електростанції, що працюють на нетрадиційних джерелах енергії, зокрема енергії вітру та сонця, торгові приміщення, заклади громадського харчування, берегоукріплювальні споруди, районна котельня, місцеві трубопроводи для транспортування газу, водопровідні, каналізаційні та теплові мережі, телекомунікаційні споруди, автостанція, потужності з виробництва промислової продукції тощо.

 

Серед закладів соціальної сфери за згаданий період прийняті в експлуатацію музей, загальноосвітній навчальний заклад, дитячі дошкільні заклади, амбулаторно-поліклінічні заклади, лікарню профільну, фізкультурно-оздоровчий комплекс, спортивні зали, басейн критий для плавання та інші об’єкти, із об’єктів туристично-рекреаційного призначення на території області – готелі та готельно-відпочинкові комплекси.

 

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, найбільша частка домогосподарств області має трикімнатне (37,5%) та двокімнатне (32,2%) житло, кожна тринадцята родина займає одну кімнату. Кожне третє домогосподарство із десяти проживає в окремій квартирі, кожне сьоме із десяти – в індивідуальному будинку або ж його частині.