Експерт: До липня забудовники будуть стримувати ціни на житло


У наступні 1-2 місяці більшість забудовників вдадуться до стримування цін.

 

Про це DOM.RIA повідомила директор з маркетингу багатофункціонального житлового комплексу POLARIS Home&Plaza Анжеліка Саакян.

 

За її словами, на даний момент, незважаючи на девальвацію гривні, більшість компаній зацікавлена в тому, щоб ціна була прийнятною для покупців.

 

«Я вважаю, що в сформованих умовах перегляд цін не буде відповідати купівельним очікуванням. Існуючі ціни були встановлені ще в січні 2019 року, в них був закладений курс 27-28 грн за долар. Тому на даний момент немає видимих причин міняти цінники, мотивуючи цей крок девальвацією гривні», – розповіла Анжеліка Саакян.

 

Вона нагадала, що, починаючи з другої половини березня, деякі компанії впровадили спеціальні акції з фіксування курсу долара на позначці від 24,8 до 25,5 грн, щоб по максимуму залучити потенційних покупців, які зберігають свої заощадження в національній валюті.

 

При цьому експерт вважає, що про ефективність подібних акцій можна буде судити вже після закінчення карантину або його істотного ослаблення, коли покупець повернеться на ринок.

 

Що стосується можливого подорожчання собівартості будівництва, яке може стати об'єктивною причиною для зростання вартості житла, Анжеліка Саакян зазначила, що при стабільності курсу на рівні 27-28 грн/дол. навряд чи виробники будматеріалів істотно переглянуть свої ціни. Але при подальшому падінні гривні, відбудеться подорожчання будівництва в середньому на 5-10%, що позначиться і на цінової політики забудовників.

 

«Більшість виробників будівельних матеріалів зацікавлені в тому, щоб попит на їх продукцію залишався стабільним, відповідно різке збільшення цін їм не на руку, бо тоді вони втратять збут. Тому можу припустити, що середні ціни на первинному ринку Києва в травні-червні будуть залишатися стабільними, а будь-які коливання будуть відбуватися в діапазоні 1-2%. Але це за умови стабільності національної валюти і зрозумілої і прогнозованої економічної ситуації. Якщо ж курс опуститься нижче 29-30 грн за долар, то зростання вартості будівництва буде просто неминучим», – зазначила експерт.

 

Анжеліка Саакян припустила, що до кінця 2020 року з ринку піде до 1/3 компаній, які на даний момент будують до 25% всіх об'єктів. При цьому покупець вже зараз націлений на проекти, що реалізуються в партнерстві декількох девелоперів, оскільки саме вони дають певні гарантії, що будівництво буде продовжено.