Експерт: забудовники перероблятимуть ЖК через низький попит


До кінця 2020 року часткова реконцепція буде проведена в більш 40% споруджуваних об'єктів.

 

Про це DOM.RIA повідомив керівник проекту RUSANIV RESIDENCE Олександр Ізаров.

 

Він зазначив, що у зв'язку зі зниженням попиту на первинному ринку житла в березні в середньому на 15-20%, а в об'єктах економ-класу без продуманого інфраструктурного комплексу – на 60-70%, багато забудовників, що реалізують об'єкти саме в цьому сегменті, найімовірніше, зроблять спробу провести реконцепцію, що називається, «на марші», намагаючись поліпшити проект за рахунок інфраструктурного комплексу.

 

«Часткова реконцепція об'єктів буде полягати в 2 аспектах, це перегляд політики створюваної вбудованої інфраструктури, а також концепцій прибудинкового простору», – розповів експерт.

 

За його словами, додаткові витрати на такі зміни будуть спрямовані на залучення потенційних покупців і можуть скласти від 5% до 10% від кошторисної вартості будівництва.


Олександр Ізаров вважає, що в найближчі 6 місяців покупці квартир у вже побудованих об'єктах економ-класу і частково комфорт-класу можуть зіткнутися з явищем порожніх просторів замість обіцяних забудовниками створюваних сервісів.

 

«У кризових умовах малий і середній бізнес цілком можливо відмовиться від своїх планів по розвитку мережі нових магазинів, аптек або кафе. Таким чином покупці квартир не зможуть скористатися обіцяними об'єктами інфраструктури», – сказав він.

 

На думку Ізарова, несистемна політика девелоперів в питанні реалізації комерційних площ, а саме акцент на їх 100% продажу, себе повністю вичерпала.

 

Головним трендом розвитку ринку житлового будівництва стане концептуальний підхід до планування об'єктів інфраструктури з подальшим їх управлінням: це мікс приміщень, що продаються і здаються в довгострокову оренду, це чітке розуміння, яких рітейлерів необхідно залучити в проект для того, щоб забезпечити потреби і задовольнити запити власників квартир.