Придбання квартири в новобудові: як відмовитися від зайвого

Вагома частина власників квартир в новобудовах починає ремонт нового житла з того, що демонтує штукатурку, стяжку, труби, проводку, двері та вікна, встановлені забудовником.

Щоб даремно не витрачати гроші, час та сили, можна відразу відмовитися від частини послуг забудовника, інформує Dom.ria.

  

Існує два основні сценарії, за якими для майбутніх власників стає актуальною відмова від частини робіт. Є бажання виконати ремонт в новобудові з індивідуальним плануванням. Придбавши квартиру в новобудові, власники змушені переробляти деякі роботи не лише з тієї причини, що їх не влаштувала якість проводки або стяжки. Якщо в ході виконання ремонту власники переносять перестінки та зводять нові, розташування розеток, вимикачів, дверних прорізів, труб та інших компонентів квартири зміниться. Цього можна уникнути, якщо забудовник готовий створити для вас бажане планування на етапі будівництва. В окремих випадках ви можете замовити у компанії встановлення радіаторів, вікон, дверей та інших елементів потрібних вам марок і моделей. Але такий підхід до клієнтів практикують не всі фірми. Про це важливо дізнатися заздалегідь.

 

Не задовольняє якість робіт і матеріалів. Іноді власники житлової площі в новому будинку змушені переробляти роботи з причини їх низької якості. Вже на етапі ремонту може виявитися, що в квартирі прокладена дешева, неякісна електропроводка, а за умови одночасної роботи декількох потужних електроприладів мережа не витримує навантаження. Потріскана і нерівна стяжка або штукатурка, що відшарувалася – не рідкість, особливо в будинках економ-класу. Криво встановлені, дешеві вікна та двері також спричинять неприємності. А запірні крани на водопроводі можуть виявитися бракованими або не відповідати умовам експлуатації, що створює загрозу виникнення течі.

 

Недоробки необхідно спробувати виявити до підписання акту прийому-передачі квартири, але це виходить далеко не завжди. Вказавши забудовнику на неякісну роботу до прийому квартири, у вас є шанс змусити його все виправити. Прийнявши ж об'єкт, в більшості випадків ваші претензії будуть марними.

 

Щоб не довелося платити двічі та не переробляти роботи після майстрів будівельної компанії, деякі інвестори вважають за краще відмовитися від них ще на етапі будівництва. Від яких робіт забудовника можна відмовитися. Покупець квартири в споруджуваному будинку без проблем може виключити з переліку такі позиції, закладені в проект: штукатурка стін; монтаж стяжки; прокладання електропроводки; встановлення розеток та вимикачів; встановлення міжкімнатних дверей; монтаж підвіконь. Ці пункти готова виключити з договору більшість будівельних компаній, вирахувавши їх з вартості квартири.

 

В числі робіт, від яких забудовники відмовляються вельми неохоче, а то і зовсім категорично проти цього, наступні позиції: встановлення радіаторів опалення; монтаж рушникосушки; розводка труб; встановлення вікон та вхідних дверей. Такі обмеження пов'язані з тим, що за відсутності цих компонентів об'єкт нерухомості не вийде здати в експлуатацію. Хоча компанія може піти на поступки, якщо за договором ви зобов’яжетеся закінчити відповідні роботи у встановлені терміни. Будівельна компанія може додати в договір пункт про терміни виконання робіт, навіть якщо вони стосуються лише стяжки або штукатурки. Іноді забудовники пояснюють це тим, що в квартирі з чорновим оздобленням виміри, проведені БТІ, будуть дещо іншими, ніж у разі відсутності штукатурки і стяжки.

 

Коли не варто відмовлятися від частини робіт забудовника. Виключати будь-які позиції з переліку робіт, що виконуються забудовником, немає сенсу, якщо виконується хоча б одна з наступних умов. Вас не цікавить серйозний ремонт квартири в новобудові Якщо ви не плануєте робити ґрунтовний ремонт з переплануванням, демонтажем конструкцій, перенесенням комунікацій, то і замінювати проводку, труби може не виникнути необхідності. Особливо якщо вони якісні. Забудовник реалізує індивідуальні побажання У разі, коли будівельна компанія готова виконати роботи в квартирі згідно з вашими особистими уподобаннями, використовуючи якісні матеріали, можна не відмовлятися від певних робіт, а навпаки, доплатити за створення бажаної конфігурації житла.

  

Ви не плануєте нічого міняти, а результат виправдовує очікування. Якщо підрядник і замовник мають бездоганну репутацію, і ви точно переконані, що їх співробітники не допустять недбалості, можна повністю їм довіритися. Дізнайтеся про компанію максимум інформації: поцікавтеся досвідом в сфері житлового будівництва, почитайте відгуки клієнтів на форумах та проаналізуйте вже здані об'єкти. Іноді замовник будівництва планує й надалі обслуговувати будинок, створивши власний ЖЕК. Тут йому немає сенсу встановлювати неякісні комунікації та інші компоненти. Адже в подальшому це спричинить проблеми в першу чергу для нього самого. Міні-квартира в новобудові або гостинка? Далеко не кожен забудовник готовий піти на компроміс з інвестором у зв'язку з бажанням останнього відмовитися від певних робіт. Тому, якщо в питанні придбання квартири в новобудові цей момент є для вас одним з ключових, попередньо поцікавтеся, які будівельні компанії в вашому місті практикують подібний підхід до клієнтів.