Будинок клубного типу по вул. Миру від БК "Аркада" - перевірка від Побудовано в Франківську

В Україні поняття елітної нерухомості відносно умовне. Чим далі від столиці, тим менше стає умовностей, а отже все більше забудовників спекулюють характеристиками «елітності» житла аби просто встановити вищу ціну. В цілому можна виокремити загальний підбір критерій елітного житла. Зокрема, це місце розташування об’єкта, оригінальне архітектурне планування квартир або презентабельний зовнішній вигляд.

У цьому плані ринок нерухомості Івано-Франківська не поступається ринковій тенденції по країні. Вважається, що елітне житло має не тільки високу ціну, але і цілий набір додаткових характеристик, на зразок, закритої території чи близькості до центру, аби зробити проживання мешканців максимально комфортним. Тому поява кожного такого об’єкта викликає підвищений інтерес серед покупців.

 

Нещодавно у мережі з’явилися пропозиції «квартир підвищеного комфорту у новобудові клубного типу по вул. Миру». Погодьтеся, звучить досить привабливо та показово, аніж «квартири у новобудові» або «квартири від забудовника». За визначенням будинки клубного типу – це елітні будинки із закритою територією, що розраховані на кілька десятків квартир. Для Івано-Франківська подібний об’єкт в новинку, тому команда Побудовано в Франківську вирішила перевірити законність цього будівництва.

 

Згідно рекламних брошур, територію по вул. Миру, 56 освоює будівельна компанія «Аркада». Забудовник позиціонується житловий комплекс як елітний будинок клубного типу. На сайті-новобудов ЛУН  цей об’єкта описується як трисекційний, 5-поверховий житловий будинок, розрахований на 44 квартири.

 

Візуалізація об'єкта вз'ята зі сторінки БК "Аркада" у мережі Фейсбук 

 

Комплекс має зручне розташування, поруч є відпочинкова зона, школа, садочок, близько до вокзалу та центру міста, у кількох хвилинах їзди знаходиться ТЦ «Арсен» та «Епіцентр». Безпосередньо у самому будинку забудовник обіцяє закриту територію, дизайнерське оформлення під’їздів, відеодомофон та чорновий ремонт квартир. За усе це потенційному покупцю доведеться викласти від 13 370 грн за один квадратний метр.

 

Протягом жовтня-листопада 2017 року будівельна компанія «Аркада» три рази отримувала містобудівну документацію на будівництво об’єкта по вул. Миру. Виходить, що ледь не щотижня забудовник звертався до мерії за погодженням нових містобудівних умов та обмежень.

 

12 жовтня 2017 року виконавчий комітет вперше затвердив містобудівні умови та обмеження компанії «Аркада» для будівництва двох індивідуальних житлових будинків у місті Івано-Франківську. Відзначимо, що у рішенні відсутня назва вулиці. Можливо це змусило забудовника повторно звернутися до мерії за новою документацію. Вже на наступному засіданні, яке пройшло 19 жовтня, виконавчий комітет прийняв рішення відмовити компанії «Аркада» у надані містобудівної  документації для будівництва трьох житлових будинків на вул. Миру, 56, 58.

 

Відмова спонукала забудовника знову звернутися до місцевих органів влади. Рівно через тиждень після прийняття попереднього рішення, виконавчий комітет постановив погодити компанії «Аркада» містобудівні умови та обмеження для будівництва трьох індивідуальних житлових будинків на вул. Миру, 56, 58. При цьому, містобудівна документацію була видана окремо на кожний будинок.

  

Але і це рішення не задовольнило намірів забудовника. Відтак, 24 листопада 2017 року виконавчий комітет вирішив надати компанії «Аркада» нові містобудівні умови та обмеження для будівництва трьох зблокованих індивідуальних житлових будинків на вул. Миру, 56, 58. При цьому дія попереднього рішення скасовувалась.

 

У відповідь на запит Побудовано в Франківську, департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини надіслав копію містобудівних умов та обмежень виданих на будівництво по вул. Миру, 56, 58.

 

Як вказано у документі, замовником будівництва виступає ТОВ «Будівельна компанія «Аркада-ІФ». У документації заявлено будівництво трьох зблокованих індивідуальних житлових будинків. Зазначено, що висота будови становитиме 4 поверхи. Натомість, у проекті будинку на рекламних брошурах компанії «Аркада» можна нарахувати всі 5 поверхів.

  

Згідно містобудівних умов та обмежень, під будівництво елітної новобудови відведено  дві земельні ділянки площею 0,0995 га та 0,1 га. Їх цільове призначення – для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Функціональне призначення ділянок згідно генерального плану міста  - існуючий стан території садибної житлової забудови.

  

За даними кадастрової карти, ділянка площею 0, 0995 га знаходиться за адресою вул. Миру, 56 та перебуває у приватній власності будівельної компанії «Аркада».

 

Земля на кадастровій карті

 

Інша задекларована під забудову земельна ділянка площею 0,1 га знаходить по-сусідству, її адреса вул. Миру, 58. Ділянка перебуває у приватній власності фізичної особи  Купчак Анни Петрівни. Також правом оренди на землю володіються компанія «Аркада» та приватне підприємство «ІНТЕР-БУД-ІНВЕСТ».

 

Ділянка на кадастровій карті

 

Нині вказані ділянки по вул. Миру обгороджені високих металевим парканом. Звідти чутно шум техніки, на території працює будівельний кран. Вздовж усієї території немає ніяких розпізнавальних банерів чи брошур, які  б вказували на те, хто і що тут будує.  Більше того, при в’їзді на будівельний майданчик відсутній паспорт об’єкта будівництва. Це спеціальний інформаційний стенд, де має бути зображено фасад будівлі, її адресу, вказано замовника, генпідрядника будівництва, а також осіб, що відповідають за технічний нагляд. Найголовніше - паспорт міститься  номер ліцензії, що дозволяє здійснювати будівельні роботи. Ці дані необхідні для контролюючих органів і їх легко перевірити у відритому реєстрі ДАБІ.

 

На фотографіях з місця будівництва видно, що забудовник уже встиг залити фундамент та почав зводити перший поверх будинку. Водночас у реєстрі Державної архітектурно-будівельної інспекції України досі не зареєстровано жодної дозвільної документації на будівництво по вул. Миру.

 

Стан будівництва ЖК по вул. Миру 56, 58 станом на травень 2018 року 

 

 

 

 

 

За даними аналітичної платформи «Youcontrol», товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «АРКАДА-ІФ» засноване 10 років тому. Основний вид діяльності - будівництво житлових і нежитлових будівель. Засновники компанії Конопада Ігор Анатолійович та Стасик Ігор Михайлович порівно внесли до статутного капіталу по 250 000 грн. Також Ігор Стасик є акціонером товариства «Агронива», що займається сільським господарством.

 

Скрін з «Youcontrol»