Високий сезон та зростання цін на квартири: що буде з ринком нерухомості до кінця року


На українському ринку нерухомості наразі спостерігається стабільне зростання цін.

 

В умовах пандемії COVID-19 останні півтора роки вартість об'єктів на етапі будівництва збільшилася на 19%, а будинків, зведених після 2011 року, – на 16,7%, вторинного фонду – на 16,4%, пише Побудовано з посиланням на Сьогодні.

 

За даними аналітичної служби OLX Нерухомість, у літній сезон ціни на новобудови та вторинного фонду збільшилися однаково – на 3%.Водночас восени традиційно починається високий сезон продажів і продовжують збільшуватись ціни. Через підвищений попит у четвертому кварталі ціна може збільшитись ще на 3-5% за квадратний метр, залежно від регіону, району, фірми-забудовника та самого ЖК.

 

"Загалом, попит зростає швидше за пропозиції, "червоні зони" вже не бар'єр для продажу, а продавці, пройшовши цей етап, навчилися в таких умовах працювати", – розповіли в OLX Нерухомість "Сьогодні".

 

Експерти очікують, що швидше за все зростання ненадовго призупиниться лише у грудні через сезон зменшення попиту.

 

Як правило, перед Новим роком українці рідше купують квартири, тож забудовники та власники житла не піднімають ціни у цей період.

 

Що буде з цінами на оренду житла

 

Ціни на оренду житла у великих містах України (у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові) залишаються стабільними. У жовтні вартість 25-30% об'єктів, що знімаються, в середньому зросла на 2-3%.

 

Експерти очікують зниження орендної плати на час опалювального сезону у 20-25% квартир у межах 10%. Однак у загальному ринковому вимірі таке зменшення цін вважатимуться ситуативним.

 

Зниження вартості оренди повністю залежатиме від початкового розміру орендної плати, тривалості оренди, площі житла, розташування, дати будівництва будинку та вартості комунальних послуг.