У Франківську реставрують один із корпусів Палацу Потоцьких, буде «Музей зброї». ФОТО


Про «Музей зброї» у палаці Потоцьких: відбулась робоча нарада щодо початку реставрації з пристосуванням приміщень корпусу Ж.

 

Триває реставрація першої черги (першого пускового комплексу) нежитлових приміщень корпусу Ж Комплексу колишнього палацу Потоцьких в Івано-Франківську, з пристосуванням під музейно-виставкові приміщення – «Музей зброї».

 

Корпус Ж – колишній адміністративний корпус гарнізонної лікарні, що діяла на території палацового Комлексу. Роботи в частині його приміщень проводять в рамках реалізації проєкту «Назад до наших спільних коренів», що фінансується Європейським Союзом в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.

 

Зокрема виконано ряд зовнішніх робіт із підсилення фундаменту. Ці роботи були першочерговими, тож їх провели одразу після отримання дозволу: здійснено підсилення фундаментів та їх подальший захист від замокання. Виконали підготовчі роботи для введення інженерних мереж у будинок.

 

Зробили всі отвори для прокладення вентиляційних систем: під приточну та витяжну вентиляцію, та підготувалили місця для монтажу необхідного обладнання.

 

Виконано розведення внутрішніх електромереж, в т.ч. окремо закладена лінія для тимчасового електричного опалення, яке на момент відкриття і до введення в експлуатацію модульної котельні, буде працювати для обігріву приміщення. Тобто електричне опалення буде тимчасовим, щоб забезпечити необхідні умови збереженості та експлуатації відреставрованих приміщень та експозиційного обладнання.

 

 

Зі стелею проробилися такі ж маніпуляції, як зі стінами. Вона автентична, зроблена по дерев’яних балках і очеретяному настилу. Моніторинг показав, що перекриття і зашивки «здорові» та придатні для подальшого використання. Але обов'язково зробили додаткове армування сітками, щоб мінімізувати появу тріщин у майбутньому. Залишили та відреставрували також повністю всі скруглення між стелею та стінами.

 

В процесі – внутрішні опоряджувальні роботи. Є покладена керамічна плитка в санвузлах, виведені всі «точки» для підключення води та каналізації. Тобто наступним етапом буде закупівля, встановлення та підключення відповідного обладнання. У підрядної організації є фахівці, які мають добрий досвід реставрації столярних заповнень віконних та дверних прорізів і вже працюють над пілотним об'єктом у корпусі Ж – це портальні «лиштви», коробки та футрини, внутрішнього дверного прорізу.

 

Загалом до комплексної реставрації столярки приступлять одразу після завершення робіт з прокладання усіх інженерних мереж: попереду реставрація вікон, підвіконь зсередини та внутрішніх дверей.

 

Також буде завершено реставрацію та відновлення втрачених елементів вхідних дверей: https://bit.ly/3gC5TkR Зараз вже розпочато реставрацію паркету. Це досить довгий скрупульозний процес, адже там багато шарів лаку, є втрачені частини, які в процесі замінюються.

 

На підлозі в коридорах штучний камінь «тераццо», який теж автентичний і буде реставрований, фактично перед фінішним пофарбуванням стін.

 

Загалом, проєктом влаштування музею зброї передбачено реставрацію тільки частини приміщень корпусу, вхідні двері і сходи з пандусом. Зовнішні роботи, крім підсилення фундаментів, цим проєктом не передбачені. Для того, щоб відкрити музей – шукаємо кошти на реставрацію фасадів і даху.

 

Тобто паралельно з реалізацією цього проєкту, згідно ґрантової програми, також активно шукаємо кошти, щоб реалізувати повною мірою першу чергу робіт, а в ідеалі – завершити реставрацію та пристосування усієї будівлі корпусу Ж під музейно-виставкові приміщення.