У Франківську під знесення готують кам'яницю в середмісті


Днями у мережі активіст, фотограф та блогер Ростислав Шпук виклав світлину, яка ілюструє руйнування двоповерхового будинку на вулиці Сабата (№3).

 

Саме по собі будівля не несе історичної цінності, адже побудована за радянських часів, пише Пік..

 

Проте мешканці її запам’ятали насамперед з того, що в ній навчалися студенти музпеду, відтак, звідти лунала музика та співи.

 

«РАНІШЕ ТУТ ВЖЕ БУВ ПРОСВІТ, ТОЧНІШЕ, КУЛЬТ-ПРОСВІТ: ЯКИЙСЬ МУЗПЕД. В НЬОМУ СКРИПІЛИ ТРЕНУВАЛЬНІ ПРОПИСНІ АРПЕДЖІО, НЕДОЛАДНО РІЗКО ЗМІНЮЮЧИ МУЗИЧНІ ДОЛІ Й ТОНИ. АЛЕ ІНОДІ ЗСЕРЕДИНИ ВИНОСИЛИ СТІЛЬЦІ, ЩОБ З НИХ ПАРАДНО ГРАЛА ОРКЕСТРОВА ВУЛИЧНА МУЗИКА», – РОЗПОВІДАЄ РОСТИСЛАВ ШПУК.

 

Ще раніше, як пригадує автор допису, там був «могутній радянський ЖЕК».

 

«В НЬОМУ СКРИПІЛИ ЛИШЕ ДЕРЕВ‘ЯНІ ЧЕРВОНІ СХОДИ І ТАКІ Ж ВІДПОВІДАЛЬНІ ДОМОУПРАВЛІНКИ, РІЗКО Й НЕДОЛАДНО ЗМІНЮЮЧИ ДОЛІ ЖИТЛОВІ. ІНОДІ ЗСЕРЕДИНИ ВИНОСИЛИ СТІЛЬЦІ, ЩОБ ЗРОБИТИ ВУЛИЧНІ ЗБОРИ МЕШКАНЦІВ, ІМІТУЮЧИ ЯКІСЬ СПІЛЬНІ РІШЕННЯ», – ЙДЕТЬСЯ У ДОПИСІ.

 

Наразі будівля готується під знос, принаймні дах вже розбирають.

 

Як з’ясувалося, цю будівлю багато років орендував Прикарпатський університет. Договір оренди був укладений ще з 03.01.2006 року між виконавчим комітетом міської ради та ДВНЗ “Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника”, писав свого часу “Курс”.

 

Прикарпатський національний університет звернувся з листом про розірвання договору. Дивно, чому, у зв’язку з чим? Як пам’ятаємо, власне у 2015 році відбувалися вибори і змінювалася місцева влада, правління Віктора Анушкевичуса добігало кінця. 10.12.2015 року міською радою було прийняте рішення №677 про те, щоб укласти договір оренди на вищезгадане приміщення з приватним підприємством “Івано-Франківський міський організаційно-методичний центр культури і мистецтва”, нежитлові приміщення 201,6 кв. м терміном до 31.10.2018 року. Ціль діяльності – розміщення архівів. Дуже дивна назва як для приватного підприємства і досить рідкісна діяльність.

 

Однак фірма на договорі оренди приміщення не зупинилася. Підписавши договір оренди на нежитлове приміщення, фірма взялася за оформлення земельної ділянки. Так, самим договором прописано: п. 11.1.2 “орендар зобов’язується оформити право користування земельною ділянкою, на якій розташований об’єкт оренди, та сплачувати плату за її користування (у вигляді орендної плати чи земельного податку відповідно до правовстановлюючих документів на землю)”. Фактично цим пунктом влада зобов’язала фірму-орендаря оформити документи на землю і сплачувати за її користування. Наміри ніби добрі, але не в цьому випадку.

 

Цікаво, що згідно із додатком 3 до рішення сесії міської ради №220 – 6 від 08.07.2016 р. ця земельна ділянка передається в оренду на 10 років, тобто до 2026 року.

 

Цікаво, що у тому ж 2016 році рішенням виконкому (від 01.09, №590) це приміщення внесено в програму приватизації комунального майна. Приміщення не буде продане з аукціону, а тільки викуплене. Тобто фірма, яка зараз його орендує, викупила приміщення без жодної конкуренції і перешкод.