Ціни на нерухомість в передмісті впадуть осінню, - прогнозують експерти

Ціни на первинну нерухомість в Івано-Франківську за останній рік знизилися настільки, що вийшли майже на один рівень з цінами в передмісті. Тому акцент в продажах знову переміщається безпосередньо на столицю Прикарпаття. Це означає падіння продажів в приміських ЖК і підвищення там конкурентної боротьби за клієнта.

Протягом останніх кількох років будівництво за межами Івано-Франківська набирає обертів, забудовувати приміські села почали активніше. У 1 кварталі 2016 року, за даними компанії UTG,бсяг прийнятого в експлуатацію житла в Україні склав 1,8 млн.м2, збільшившись відносно 1 кварталу 2015 року на 218,6 тис.м2 або на + 13,5% у відносному вираженні (без урахування АРК та м.Севастополь). Більш 55,6% загального обсягу житла в січні-березні 2016 року було введено в Івано-Франківську та області.

Така висока активність будівництва не означає появу відповідного числа платоспроможних покупців. І девелопери і аналітики визнають, що конкуренція в цьому сегменті загострилася. При цьому вони полярно оцінюють ступінь загострення і її наслідки.

Читайте також: Практичні поради для тих, хто хоче продати квартиру самотужки

«Продажі в приміських новобудовах йдуть дуже погано», - ділиться спостереженнями експерт із нерухомості Ярослав Цуканов. «Якщо найближчим часом забудовники, які працюють в передмісті, не зроблять якісь кардинальні кроки, то вже восени може початися колапс», - упевнений глава ради Експертної міжгалузевої асоціації України Анатолій Топал. Посилаючись на різні оцінки ринку, він розповідає, що близько 25-30% приміських будівництв мають ознаки будівельної піраміди.

За спостереженнями експертів, зараз вектор покупок переміщається до Івано-Франківська, де істотно просіли ціни на вторинне житло, в зв'язку з чим ціни на економ-житло міста і околиць практично зрівнялися. 

Попит на нерухомість в передмісті зростає, оскільки покупці розглядають її не лише як нове, більш комфортне і доступне житло, але і як інвестицію, і як спосіб заощадження коштів, тобто як альтернативу банкам. 

У чому сходяться і девелопери, і аналітики, і ріелтори, це в тому, що конкуренція загострюється. «Значна кількість нової пропозиції, заявленого до введення в другій половині 2016 року, в умовах обмеженої платоспроможності населення буде посилювати надалі конкуренцію за покупця», - каже Ольга Юдіна заступник керівника департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG.

Але ось з приводу методів конкурентної боротьби думки знову дещо розходяться. За прогнозами експертів в умовах, що склалися забудовники будуть змушені знижувати вартість житла або ж створювати додаткову купівельну цінність за рахунок місця розташування, наявності концепції, сучасної інженерії, інфраструктури і послуг, адже на даний момент покупці первинки в передмісті вже насамперед звертають увагу на локацію і доступність ЖК, а також на його якість і наявність інфраструктури.

Читайте також: Почому квартира і чи зростатимуть ціни: ситуація на ринку нерухомості в Україні

Незважаючи на тенденцію до поліпшення якості, яка б означала подорожчання будівництва, можна говорити і про іншу, паралельну тенденцію. Багато забудовників борються за клієнта гривнею, прямо або приховано знижуючи ціни на квартири. Підвищення цін відбувалося в тих об'єктах, які виходили на етап завершення будівництва. Дешевшали ті проекти, якість яких була невисокою і які тільки за рахунок зниження цін можуть розраховувати на покупців.

"В ситуації, коли рівень попиту тисне ціни вниз, а на самих забудовників тисне зростання цін на будматеріали, частина з них почала викручуватися з ситуації, знижуючи якість об'єктів. Зараз йдуть лобові зіткнення між відділами продажів забудовників і реалізаторами з боку постачальників, тому що, знову ж таки, одним потрібно продати, а іншим потрібні гроші. Цю ситуацію потрібно вирішувати, інакше восени можемо побачити падіння багатьох проектів і зупинку на невизначений термін багатьох будівництв", - упевнений Анатолій Топал, голова ради Експертної міжгалузевої асоціації України.