Скільки квартир беруть в іпотеку в Україні: експерти назвали цифри


Перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова недавно заявила, що 2020 рік має стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування. Схожу думку вже висловлювали і експерти в сфері нерухомості.

 

Так, вони наголошували на тому, що через зниження облікової ставки іпотека стане доступнішою і вигідною для українців.

 

Михайло Поленніков, провідний судовий експерт лабораторії економічних досліджень КНДІСЕ, зазначає, що іпотечне кредитування не може виконувати свою основну функцію – забезпечити населення житлом при можливості укладення договору з мінімальним початковим внеском на 10-20 років.

 

"Це пов'язано з досить високою процентною ставкою, яка досягає 20% річних, а в деяких випадках, з урахуванням додаткових витрат на страхування життя і предмета іпотеки, може досягати 25% річних. При цьому в Європі цей показник не перевищує 6-7%" , – пояснює Поленніков.

 

Через високі відсотків і тривалого проміжку часу, на який береться кредит, позичальник в результаті виплачує банку в процентах стільки, що вистачило б на покупку ще однієї квартири.

 

Саме тому відсоток угод купівлі житла в іпотеку в Україні досить низький.

Дарина Бедя, керівник з розвитку проектів компанії Citex Development, зазначає, що в 2019 році кількість угод на первинному ринку за допомогою іпотеки залишалося таким же, як і в 2018 році – не більше 2,5% від усього обсягу проданих квартир.

 

Cегодня