Квартирне питання: в 2018 році забудовники перепишуть цінники і правила продажу

У минулому році ціни на квартири на первинному ринку не зазнали сильних змін. Падати їм не давали апетити забудовників, а рости не дозволив стриманий попит покупців.

На кінець минулого року середня ціна на первинному ринку становила близько $900/кв м. Залежно від сегменту житла - від $650/кв м за «економ клас» і $2500/кв м для преміум житла, пише UBR.

  

Але в 2018 році ціни все-таки зростуть, кажуть експерти. Згладити кути будівельники спробують додатковими партнерськими програмами кредитування і розстрочками. Зростання цін на квадратні метри зумовлене сильним валютним коливанням, і, відповідно, зростанням витрат на будівництво.

 

«З огляду на високу конкуренцію на ринку, це буде відбуватися поступово і швидше сильніше відіб'ється на якості будівництва і виборі технологій, ніж на ціні. В середньому по ринку первинного житла прогноз 2018 року - подорожчання в межах 10-15% в гривневому еквіваленті», - зауважила глава напрямку по консалтингу NAI Ukraine Марина Гуревич.

 

За словами в.о. начальника відділу продажів ЖК Svitlo Park Дениса Павленко, навіть якщо економічна ситуація в країні буде більш-менш стабільною, річне зростання вартості квадратного метра в окремих сегментах житла може скласти в районі 5-7%, але це торкнеться тільки найбільш затребуваних проектів комплексної забудови.

 

А при різких коливаннях курсу, як це було кілька років тому з 8 до 15 грн за долар, забудовники ймовірно і зовсім припинять продаж квартир на 2-4 тижні для того, щоб скоординувати не тільки ціни, а й всю свою видаткову частину бюджету. Адже одночасно з різким коливанням курсу зміняться і ціни на будівельні матеріали, в першу чергу імпортні.

 

На думку експертів, в 2018 році дуже реальна активізація лобі лідерів ринку первинної нерухомості зі стримування зростання обсягів будівництва, в тому числі блокування виходу на ринок нових гравців.

 

«При цьому варто забути про іноземні інвестиції і зростання індексу інвестиційної привабливості України. З іншого боку, на зростання цін могло б вплинути збільшення числа потенційних покупців. Забудовники вимушено будуть стримувати зростання пропозиції, адже на доходи громадян вони не можуть вплинути. Якби ринку дали вільно розвиватися і не обмежували його, то в 2018 році зростання цін не було б», - зазначив гендиректор девелоперської компанії Greenol Олег Приходько.

 

Проте, інвестори як і раніше розглядають квартири в новобудовах для вкладення вільних коштів як альтернативу вкладами в валюту, банківські депозити, цінні папери, дорогоцінні метали, тощо.

 

Більшість найцікавіших квартир в будинках економ і комфорт класу розкуповуються ще на самому початку будівництва і з введенням будинку в експлуатацію невикуплених квартир не залишається.

 

Але якщо зв'язуватися з новобудовою ще на початковій стадії будівництва, потрібно бути максимально обережним, кажуть експерти. Будівельні піраміди ніхто не відміняв. Щоб не стати жертвою афери, експерти, крім іншого, рекомендують дуже ретельно вивчати договір, який забудовник підсовує інвестору на підпис.

 

Один з таких «підводних каменів» - в договорі не прописують термін повернення забудовником коштів за куплену квартиру. Наприклад, в разі відмови покупця від договору за своєю ініціативою або через недотримання умов договору забудовником, або розірвання договору з ініціативи останнього. У ньому вказують тільки штрафні санкції.

 

Людям нарахують солідний штраф за прострочений податок на нерухомість. У відділах продажів пояснюють таку практику відсутністю законодавчих вимог. І хоча це не може безпосередньо свідчити про непорядність забудовника, гроші клієнту в разі чого можуть повертати вічно. Також несуть ризики покупці, які купують квартири, оплачуючи метри пайовим внеском в обслуговуючий кооператив.