Кожен п’ятий прикарпатець з’їжджає від батьків до повноліття. ІНФОГРАФІКА


Кожен п’ятий українець з’їжджає від батьків до повноліття.

 

Про це свідчить аналітика сайту OLX Нерухомість.

 

“78% українців хоча б один раз переїжджали від батьків. З них 6% з’їжджали двічі, а 10% повернулись і зараз живуть з батьками. Найчастіше, у 39% випадків, змінюють місце проживання у віці 18-22 років. Навчання та шлюб – топ-причини першого переїзду. При виборі помешкання українці найбільше уваги звертають на розташування, вартість та стан житла”, – йдеться в повідомленні.

 

Найпопулярніше житло для першого переїзду: 36% – орендоване житло; 3 із 10 вказали, що з’їхали у власне помешкання; чверть вперше переїжджає в гуртожиток, серед них частка студентів найбільша – 42%; молодь та люди віком до 45 років під час першого переїзду вдвічі частіше обирають орендувати помешкання, аніж ті, хто старше; у тих, кому 45+, скоріш за все, був час підзбирати грошей та купити власне житло, частка таких складає 38%.

 

Причини переїзду: топ-причиною переїзду стало навчання в іншому місті, чверть українців обрали цей варіант; 21% переїхали через шлюб; бажання жити з партнером або партнеркою, 17% відповідей.

 

В якому місті вигідніше здавати житло ТОП-4 критерії вибору житла: 60% тих, хто живе окремо від батьків, мають власне помешкання; 3 з 10 орендують житло; 44% українців шукали нерухомість через спеціалізовані сайти; 37% довіряють старим методам і радяться з родичами та знайомими. Які критерії житла найважливіші при пошуку: розташування (42% відповідей); вартість помешкання (35%); стан нерухомості (29%); найменше українці звертають увагу на поверх, озеленення місцевості та вік будинку.

 

Цікаво, що вартість житла відзначили як важливу всі, крім тих, хто вже живе окремо, але не в гуртожитку. До порівняння, для людей, які живуть в гуртожитку, ціна на другому місці, а для тих, хто одразу переїхав від батьків в орендоване або власне помешкання, – на сьомому.

 

Для них важливіші кількість кімнат та інфраструктура району.

 

Варто відзначити, що серед цих респондентів половина обрали варіант “Інше” та 20% не вирішували, де їм жити, адже отримали житло у спадок, подарунок або безкоштовно на роботі.