Холодна весна: як і чому обвалився вторинний ринок нерухомості


Ринок вторинки через карантин «пішов у відпустку». Навесні-2020 попит скоротився удвічі у порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року. Решта покупців просять дисконт у 20-25%. Mind розбирався, коли ринок оживе, і наскільки подешевшає житло за підсумком його просідання.


 

Коли і чому продажі зупинилися?

 

«У березні-квітні 2020 року попит на купівлю вторинного житла скоротився до 30-50% від торішнього рівня», – каже Михайло Артюхов, фахівець з нерухомості міжнародної мережі RE/MAX.

 

У регіонах ситуація ще гірша: там активність впала на 70-90%.

 

Причому, агенти з нерухомості кажуть, що в другій половині березня, коли уряд тільки відправив країну на самоізоляцію, операції проводилися досить активно. Як з квартирами, так і з приватними будинками. За словами Михайла Артюхова, обсяг продажів квартир, таунхаусів і невеликих заміських будинків у нинішньому березні в 1,5 рази перевищив показники 2019 року за цей же період.

 

«Але це угоди, які були запущені в основному ще до введення карантину. А ось у квітні ми вже спостерігаємо значне падіння попиту», – пояснює Андрій Романов, директор агентства нерухомості «КиївДімСервіс».

 

Позначилося на рівні попиту і те, що багато хто залишився без роботи, а гроші, відкладені на покупку житла, тепер «проїдають».

 

За даними Держслужби зайнятості, до середини квітня на обліку по безробіттю в країні перебувало понад 387 000 осіб, з яких 71 400 поповнили лави безробітних з початку карантину. За оцінками Торгово-промислової палати України, карантин тимчасово позбавив роботи від 500 000 до 700 000 чоловік.

 

Решта покупців зайняли вичікувальну позицію. Вони розраховують, що продавці в кризовій ситуації почнуть знижувати ціни на квартири. Але цього не відбувається.

 

За даними 100realty.ua, у березні середня вартість квадратного метра на вторинному ринку Києва в зв'язку з девальвацією зменшилася лише на 1,4% – до $1433 за один кв. м, а в національній валюті ціна, навпаки, зросла на 13% – до 40 300грн/кв. м. У порівнянні з березнем 2019 року, середня ціна квадратного метра зросла в доларах на 12,7%, у гривні – на 16,5%.

 

Чому продавці йдуть з ринку?

 

За підсумками березня-2020 пропозиція на ринку вторинного житла Києва зменшилася майже на 25% в порівнянні з березнем 2019 року. При цьому структура пропозиції не змінилася.

 

Чому так відбувається? Ріелтори кажуть, що продавці квартир зневірилися знайти покупців.

 

«Покупець зараз хоче купувати нерухомість лише з істотним дисконтом, на 25-30% нижче початкової ціни. Але продавці до такого торгу не готові. Погоджуються поступитися понад 10% від стартової ціни лише одиниці», – каже Андрій Романов.

 

«Пропозиція на ринку довгострокової оренди житла столиці в березні-квітні зросла в 2-3 рази і перевищило 15 000 квартир, з яких 25% складає якісне, як правило, нове житло, в ціновій категорії 8-13 тис. Грн на місяць», – зауважує Михайло Артюхов.

 

Що буде восени?

 

Гравці ринку очікують пожвавлення ринку тільки у вересні. Продовження карантину до 22 травня, нехай і з послабленнями, «вбило» залишки весняного сезону.

 

Михайло Артюхов прогнозує, що першими на вторинний ринок повернуться продавці-спекулянти, які скидатимуть квартири з гарними знижками.

 

«Угоди будуть проходити між інвесторами-спекулянтами і покупцями, з дисконтом на рівні 20-25%, якщо відштовхуватися від цін початку 2020 року. Перші прагнуть повернути кошти без прибутку, щоб «зіграти на зниженні» до кінця 2020 року. Другі вірять, що в горизонті 7-10 років навряд чи буде найкращий час для купівлі житла», – пояснює Артюхов.

 

А ось аналітик SV Development Сергій Костецький упевнений, що істотного коригування цін не буде: «Ціна квартир на вторинному ринку не зміниться, оскільки вона в першу чергу прив'язана до валютного курсу. Та й лояльності до торгу вже немає. Ціну ставлять на кордоні продажу, а не як це було раніше, коли продавці спеціально завищували вартість на 10-15%, щоб потім поступитися». Більш того, прогнозує він, популярне житло – одно- і двокімнатні квартири в «спальних» районах можуть і подорожчати.

 

То які квартири подешевшають?

 

Житло в Україні як і раніше переоцінене. До кризи термін повернення інвестицій у вторинну нерухомість досягав 11-13 років оренди. У той час як оптимальним вважається показник у межах 8-9 років. До того ж, серйозну конкуренцію «вторинці» створює первинний ринок. Особливо переоціненість торкнулася старого житлового фонду, віком 30-40 і більше років. Отже в цьому сегменті падіння цін неминуче.

 

Mind