Директор «МЖК Експрес-24» Олекса Салига: «Місто не готове співпрацювати із будівельниками. Це пора змінювати»

Цього року будівельна компанія «МЖК Експрес-24» відсвяткувала 20 років успішної роботи в будівельній галузі Івано-Франківська.

Про роботу підприємства, здобутки, задуми та перспективи будівництва в обласному центрі інформаційному проекту «Побудовано в Івано-Франківську» розповів керівник «МЖК Експрес-24» Олекса Салига.

 

 

 

Ви керівник найстаршої приватної будівельної компанії в Івано-Франківську. З чого почалась історія «МЖК Експрес-24»?


Тоді, 20 років тому, були різні компанії, які працювали на ринку нерухомості. Але ми точно найстарша приватна будівельна компанія, яка на сьогоднішній день досягла хороших результатів. Засновано «МЖК Експрес-24» 1996 році. Це був дуже непростий час. Інфляція, ціни змінювалась не протягом тижня, а протягом дня - гроші знецінювались моментально.

 

В 90-ті було багато старих радянських будівельних компаній, які вже довго працювали на ринку і вважали себе дуже великими. Тому потрібно було постійно рухатися вперед, удосконалюватися, поступово набирати обертів, уважно підбирати колектив, слідкувати за виплатою заробітної плати, працювати без заборгованостей. Дотримуючись таких принципів, «МЖК Експрес-24» з року в рік чимраз більше ставала на ноги. Після того почалась співпраця з Управлінням фонду молодіжного будівництва в Івано-Франківській області, «МЖК Експрес-24»  стала членом асоціації Укрмолодьжитло.

 

Результат пошуку зображень

 

На той час було можливе кредитування для молодих спеціалістів, і в той час були непогані кредити. За рахунок цього багато молоді отримали власне житло. Хоча, ми  не будуємо багато, але вийшли на той рівень, коли можемо спокійно будувати свої 15-20 тисяч метрів квадратних житла кожного року і вчасно здавати будинки в експлуатацію.

 

Читайте також: Жити інакше, в новому форматі - це "МЖК Експрес -24"

 

Який перший об’єкт будівельної компанії?

Будували в різних районах Івано-Франківська, де була можливість. Перші будівельні об’єкти побудовані в районі вул. Української Дивізії. Після того окремі будинки по вул. Бандери, вул. Молодіжна. Одним із перших об’єктів був також будинок по вул. Незалежності, 10А

 

Конкуренція в Івано-Франківську доволі висока, на ринку неймовірна пропозиція нерухомості. Є думка, що «будівельний бум», який розпочався в 2000 роках, завершиться, попит на житло впаде і на ринку буде обвал. Ваша думка з цього приводу?


Я думаю, що обвалу не станеться. В Франківську сьогодні будівельна галузь одна з основних. Місто є не просто в рейтингах одним із кращих міст для життя. Івано-франківські будівельні підприємства можуть працювати і в Європі. В нас є спеціалісти, гарні проекти і хороше виконання. Сьогодні будівельна галузь Франківська може вважатися однією з найкращих в Україні. Тому різкого обвалу я не чекаю.



Порівняно з хаосом, який був у 2000 роках, зараз більш-менш з’являється порядок і правила у будівництві. Коли будуєш, основне, це платити зарплату і сплачувати податки. Я розумію, що є різна шарпанина, різні політичні погляди на будівництво в різних людей і різних політичних організацій. Відверто кажучи, будівельна галузь від цього дуже страждає.



Зараз в місті з 40 будівельних підприємств лишилось близько 20, які реально стоять на ринку і будують. Єдине, треба впорядкувати відношення міста до будівельників і будівельників до міста.

 

В чому феномен «будівельного буму» Івано-Франківська?

Екс-мер міста Зіновій Шкутяк колись роздав землю тим, хто не займався будівництвом. І люди, які працювали в різних сферах, побачили, що є сенс в будівництві і теж стали будівельниками. Тому в нас з’явилось багато конкурентів, які отримали землю і почали будувати. Це позитив, бо ринок запрацював, з’явилася конкуренція. Але сьогодні є багато проблем, які вискакують в зв’язку з цим. Наприклад, непідготовлений генплан, над яким треба було працювати ще в 2000-ні роки.



Також є багато питань є при введенні об’єктів в експлуатацію. Навіть на сьогоднішній день місто не готове співпрацювати із будівельниками. Це пора змінювати. Потрібно не диктувати умови, а сідати за стіл переговорів, створювати спільні проекти, прозорі правила гри для всіх, розвивати наше місто. В тому числі, обов’язково шукати можливості для інвестиційного будівництва житла воїнам АТО.



Я хотів би, щоб місто попрацювало з селищними радами Вовчинців, Крихівців, Угорників, Микитинців, Хриплину і знайшло місця, де можна побудувати. Може бути проблема з інвестором, але і міська рада повинна чимось зацікавлювати. Програма має бути комплексна, від початку до кінця – знайти території, розбити їх на ділянки, оголосити конкурс, знайти будівельників. І тоді за свої кошти будівельник будує і воїнам АТО віддає квартири. Я думаю, що таким чином можна було б вирішити питання з житлом для воїнів АТО, які захищають нас і чекають, що ми для них зробимо.

 

Яким будівельним об’єктом «МЖК Експрес-24» пишається?

Ми пишаємося всіма, бо вважаємо, що побудували якісні будинки. Наш будинок по вул. Коновальця, 77 зайняв призове місце на загальноукраїнському конкурсі в 2005 році.

Цього року будинок по вул. Національної Гвардії ввійшов в 10-ку кращих будинків і споруд 2015 року.

 

 

Читайте також: Житловий комплекс в Івано-Франківську класичне будівництво з керамічної цегли

 

 

Ми будуємо і бачимо, що у нас хороші проектанти, які створюють будинки з думкою про людей, які там житимуть. Ми не штампуємо однакові будинки. Кожна наша квартира в кожному будинку особлива. Хочемо, щоб для людини було зручно, вигідно і добре. Ми дуже довго працювали над репутацією будівельної компанії компанії, яка відрізняється хорошою якістю при будівництві квартир. Нам це вдалося. Але дуже важливо ще й підтримувати ту високу планку, яку ми досягнули. Приємно, що люди це бачать, розуміють і довіряють нам.



Також збудували церкву Київського патріархату на Коновальця, зараз будуємо на Івасюка великий храм, вкладаємо гроші туди і сплачуючи в місто податок. Це позитивний слід, який ми можемо за собою лишити.

 

Зараз ви будуєте по вул. Національної Гвардії. Перша черга вже здана, до завершення підходить будівництво другої, і ведеться будівництво третьої черги. Плануєте забудувати весь мікрорайон? 

Час покаже. Якби ми жили в стабільній країні, то можна було б загадувати наперед. Я не можу бути певним, якими будуть валютні коливання. Хоч ми і працюємо в гривні, але за курсом американського долару росте вартість енергоносіїв, ціни на будівельні матеріали і, відповідно, ціни на будівництво. Тому нам складно прогнозувати навіть на рік вперед. Ми працюємо, не зупиняємось, іноді використовуємо кредитні ресурси. Допомагають нам будувати інвестори – це люди які заробляють гроші за кордоном і купують житло в Івано-Франківську. Тому будемо продовжувати будувати. 

 

 

Читайте також: Квартири біля парку Шевченка від "МЖК Експрес-24" - комфортне житло з власною інфораструктурою

 

 

Як залежить вартість квадратного метра житла від коливань курсу валют?

Сьогодні на будівельному ринку Івано-Франківська маємо високу конкуренцію. Ми розуміємо, що Антимонопольному комітету в сфері будівництва немає чого робити. Ринок диктує умови. В будівництві немає захмарних заробітків – є реальний ринок і реальний прибуток.



Ціна може коливатись. Наприклад, якщо курс зросте вдвічі, то вартість квартир не зросте прямо пропорційно, але і такою як є вже не буде. Вона буде залежати від ринку і матеріалів, ціни на які будуть зростати. Вартість квадратного метра ми і так постійно зменшуємо, щоб бути в ринку. Мусимо зменшувати прибуток, щоб далі триматись на ринку і будувати, бо ніколи не економимо на матеріалах. Неякісні матеріали і неякісні роботи — це крах для репутації, інвестор піде. А якщо Вам запропонують дуже низьку ціну, значить щось є не так. Ціни на енергоносії ростуть, тому звідки може бути низька ціна?

 

Які плани будівельної компанії на наступних 20 років? Можливо є цікаві ідеї чи масштабні проекти, які можуть здивувати Івано-Франківськ.

В планах – будувати і не зупинятися на досягнутому. Для мене буде здивуванням, якщо нам повністю вдасться забудувати мікрорайон Національної Гвардії. В проекті є багато потрібних для Франківська об’єктів - дитячі садочки, школи, нові адміністративні та торгово-офісні приміщення.

 

 

Хочеть втілити в життя хороший проект для молоді «Соціотехнополіс» в Микитинцях. В 2006 році коли ми для цього взяли в оренду 31 гектар землі, а нас звинуватили в розкраданні, почались судові справи, які тривали близько 6 років. Всі суди ми виграли. На той час у нас були передбачені кошти на проведення комунікацій і мереж. Ми були одними з перших, хто мав будувати для молоді дуже серйозну річ. Це хороша ідея, і у нас була можливість її реалізувати в 2006 році, але не вийшло.

 

Розкажіть детальніше про «Соціотехнополіс». Що зараз заважає втілити задум в життя?

В південній частині села Микитинці є 31 га, де має знаходитись «Соціотехнополіс» - це містечко, де молодь буде навчатись, працювати, відпочивати, спілкуватись і комфортно жити. Ми говоримо саме про цей район, оскільки в місті вже немає так багато вільної землі. Там зручна транспортна розв’язка, є тролейбусні і автобусні маршрути. А проект там масштабний, із стадіонами, тренувальними закладами, школами. Це, по-факту, невелике місто, яке повністю на своєму забезпеченні.



Для реалізації проекту зараз немає фінансування. Держава не готова вкладати у це кошти. Але ми і до цього часу сплачуємо орендну плату за землю. Сподіваємося, що з’явиться можливість, з’являться інвестиції і приступимо до роботи. Інженерні мережі ми б дотягнули і отримали б місто в місті, окремий мікрорайон. В світі таке будівництво втілюється на практиці, держава виділяє фінансування, видає молодіжні кредити і таким чином забезпечує молодь і роботою, і житлом.



Я хочу, щоб держава нарешті звернула увагу на молодь, яка масово їде за кордон. Мають бути створені необхідні умови, людина повинна бачити перспективу. Якщо є житло, то треба надавати вигідні кредити, інакше молодь буде жити за кордоном. Тому другим питанням після житла для воїнів АТО, я б ставив питання забезпечення молоді житлом і роботою. Якщо не буде державної програми по забезпеченню молоді роботою, нас чекають дуже сумні перспективи.

 

Контакти:

адреса: м. Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 58

телефон: +380 (342) 77-60-27

телефон/факс: +380 (342) 77-77-50

е-mail: Mgk-24@ukr.net

 

сайт МЖК: www.mgk.if.ua