Здорожчання газу не буде: Регуляторна служба України не погодила постанову уряду

Державна регуляторна служба вирішила відмовити в узгодженні проекту постанови, що був прийнятий 19 жовтня Кабінетом Міністрів, про поетапне підвищення ціни на газ для населення з листопада.

Відповідне рішення від 26 жовтня опубліковано на сайті служби, передають Українські Новини.

 

Згідно з документом, проект постанови про покладання спеціальних зобов'язань і підвищенні ціни газу з 1 листопада вже розглядалося службою, але в іншій редакції, і був узгоджений 10 серпня.

 

Проте при повторному розгляді було встановлено, що проект постанови в новій редакції за своїм змістом істотно відрізняється від уже погодженої раніше редакції, а значить, вважається таким, що не був узгоджений зі спеціально уповноваженим органом.

 

Також у наданих для узгодження документах відсутній аналіз регуляторного впливу, який містить обґрунтування необхідності державного регулювання, і копія повідомлення про оприлюднення з метою отримання зауважень та пропозицій.

 

Таким чином, відсутня можливість в повному обсязі провести аналіз і надати об'єктивну оцінку впливу в такій редакції проекту постанови на регуляторне середовище в разі її введення.

 

Крім того, наголошується, що редакція не відповідає досягнутим домовленостям між учасниками ринку природного газу.

 

Також служба виявила невідповідність окремих норм проекту чинному законодавству.

 

При цьому запропонований по тексту системний збір інформації про споживачів операторами газорозподільної системи і передача такої інформації Міністерству фінансів суперечить закону про захист персональних даних.

 

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів оприлюднив прийняту 19 жовтня постанову про поетапне підвищення ціни на газ для населення з листопада.

 

Ввечері 25 жовтня на сайті Кабміну проект вже публікувався, але через кілька хвилин його видалили. Журналістам агентства вдалося зберегти той документ.

 

Згідно з документом, з 1 листопада ціна на газ для населення зросте на 23% до 8 550 гривень/тис. куб. м.

 

Наступний етап підвищення заплановано на 1 травня 2019 року, коли ціна підвищиться приблизно до 10 тис. гривень.

 

З 1 січня 2020 року ціна газу для населення зрівняється з ціною для промислових споживачів за умови передоплати до періоду постачання і буде становити близько 12 тис. гривень.